EOS

Foto: EOS.

Oct 2, 2019

Nytt flexibelt polymermaterial för 3D-printing


Det nya materialet är ett stort steg mot massproduktion med 3D-printing.

3D-printföretaget EOS lanserade i september 2019 ett nytt flexibelt polymermaterial för industriell 3D-printing under namnet EOS TPU 1301. Termoplastisk polyuretan erbjuder stor motståndskraft, god hydrolysbeständighet samt hög UV-stabilitet.

Det nya materialet är ett stort steg mot massproduktion med 3D-printing eftersom TPU-material används i stor utsträckning i applikationer som kräver elastomera egenskaper som är enkla att bearbeta. För att uppnå flexibiliteten och motsvarande dämpningsnivåer som krävs för olika applikationer kan dessa egenskaper justeras via strukturell konstruktion samt via använda byggprocessparametrar.

– EOS TPU 1301 erbjuder en stor motståndskraft efter deformation, bra stötdämpning och mycket hög processtabilitet, samtidigt som den ger en slät yta på den 3D-printade delen. Materialet är särskilt lämpat för användningsområden inom livsstil, fordon och skor - som exempelvis dämpande element, skyddsväxlar och skosulor, säger Tim Rüttermann, vice vd för polymersystem & material på EOS.

François Minec, vd på BASF 3D Printing Solutions, en utvecklingspartner till EOS, tillägger:

– Vi vill göra additiv tillverkning till en väl använd produktionsteknologi, därav vårt engagemang i industrialiseringen av AM. Som en av de största leverantörerna av TPU-material i hela världen säkerställer vi att pulveregenskaper matchar processkraven, att leveranskedjan är robust och partikonsistensen uppfyller eller överträffar branschspecifika kvalitetsstandarder. Alla dessa faktorer är väsentliga för framgångsrika partier av AM-applikationer – och nyckeln till detta är vårt nära samarbete med EOS.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29