EOS

Foto: EOS.

Oct 2, 2019

Nytt flexibelt polymermaterial för 3D-printing


Det nya materialet är ett stort steg mot massproduktion med 3D-printing.

3D-printföretaget EOS lanserade i september 2019 ett nytt flexibelt polymermaterial för industriell 3D-printing under namnet EOS TPU 1301. Termoplastisk polyuretan erbjuder stor motståndskraft, god hydrolysbeständighet samt hög UV-stabilitet.

Det nya materialet är ett stort steg mot massproduktion med 3D-printing eftersom TPU-material används i stor utsträckning i applikationer som kräver elastomera egenskaper som är enkla att bearbeta. För att uppnå flexibiliteten och motsvarande dämpningsnivåer som krävs för olika applikationer kan dessa egenskaper justeras via strukturell konstruktion samt via använda byggprocessparametrar.

– EOS TPU 1301 erbjuder en stor motståndskraft efter deformation, bra stötdämpning och mycket hög processtabilitet, samtidigt som den ger en slät yta på den 3D-printade delen. Materialet är särskilt lämpat för användningsområden inom livsstil, fordon och skor - som exempelvis dämpande element, skyddsväxlar och skosulor, säger Tim Rüttermann, vice vd för polymersystem & material på EOS.

François Minec, vd på BASF 3D Printing Solutions, en utvecklingspartner till EOS, tillägger:

– Vi vill göra additiv tillverkning till en väl använd produktionsteknologi, därav vårt engagemang i industrialiseringen av AM. Som en av de största leverantörerna av TPU-material i hela världen säkerställer vi att pulveregenskaper matchar processkraven, att leveranskedjan är robust och partikonsistensen uppfyller eller överträffar branschspecifika kvalitetsstandarder. Alla dessa faktorer är väsentliga för framgångsrika partier av AM-applikationer – och nyckeln till detta är vårt nära samarbete med EOS.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT