Spirit 600-900C. Foto: Väderstad.

Nov 2, 2018

Nya generationen från familjeägda Väderstad


Produktionsstart i november. Under våren ska den nya automatiserade produktionsanläggningen i Väderstad stå klar.

Den pneumatiska såmaskinen Väderstad Spirit 600-900C går in i en ny generation. Med en uppdaterad design, förnyad hydraulik och det innovativa iPad-baserade styrsystemet Väderstad E-Control är den 6, 8 och 9 meters kombisåmaskinen redo för framtidens lantbruk.

-Nya Spirit 600-900C är utrustad med ny hydraulik, som arbetar tillsammans med det moderna styrsystemet Väderstad E-Control. Detta gör det exempelvis möjligt att justera såbillstrycket, intensiteten på förredskapet eller trycket från efterharven direkt från hytten under körning, säger Gunnar Blackert, produktchef för såmaskiner på Väderstad.

Nya Spirit 600-900C kommer premiärvisas på den danska lantbruksmässan Agromek, för att sedan gå i produktion under november 2018.

Just nu bygger familjen Stark återigen ut fabriken i Väderstad. Nybyggnationen, som mäter över 5000 kvadratmeter, kommer inhysa företagets hittills största produktionsmässiga automatisering. Den totala investeringen uppgår till över 200 miljoner kronor och innefattar nybyggnation samt en patentsökt anläggning för automatiserad tillverkning av laserskurna plåtartiklar till hela maskinsortimentet.

-Själva byggnaden står färdig innan årsskiftet, berättar Vilhelm Ektander, Marketing Communications Manager, för Svensk Verkstad. Därefter sker ett omfattande arbete för att få igång samtlig automation. Anläggningen planeras gå i drift under våren 2019.

Investeringen är en följd av bolagets starka marknadsutveckling samt en god tilltro till framtiden.

Väderstads lantbruksmaskiner och metoder har en lång tradition av att vara i fronten vad gäller kvalitet, design och effektivitet. Företaget har ofta varit epokgörande när det gäller innovation och nytänkande. Väderstad finns representerat i 40 länder och är en leverantör till nytta för bönder, medarbetare, samhälle och ägare.Väderstad-Gruppen ägs av familjen Stark och har idag cirka 1250 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Företaget är expansivt och omsatte 2017 2.400 mkr.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • dmgmori Reportage

  Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

  Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
  217

 • Teknik

  Fräsarna går på djupet

  Dormer Pramet har utvidgat sitt fräsprogram för formverktygstillverkning och övrig bearbetning med ett flertal nya produkter.
  17