May 2, 2018

Nya kraven på svetsning


Uppgraderade standarder, svetsprocedurer och klassificering av material; nyheterna på svetsområdet förändrar kraven på svetsarna.– Det medför en del förändringar för de som ska avlägga svetsarprövningar, svetsprocedurer och så vidare, säger Björn Lindhe, svetsexpert och vd för Svetsansvarig.

Björn Lindhe och Svetsakademin genomför löpande utbildning av svetsare inom konstruktion, montage, tillverkning, inspektion och kvalitet.
Svetsning är ofta föremål för förändringar i regelverket, och just nu är flera sådana förändringar högaktuella.

– Enligt nya standarden för ISO 15614-1:2017, det vill säga svetsprocedurer, har det tillkommit två olika nivåer för svetsprocedurer nivå 1 och nivå 2. Nivå 1 är tänkt att användas till ASME section IX och nivå två är den vi i Europa skall använda. De olika nivåerna ger olika giltigheter på bland annat;

• Acceptansnivåer för defekter
• Tjockleksintervall
• Svetsmetoders giltigheter
• Typ av svetsfog
• Tillsatsmaterial leverantör

– Vad gäller ISO 9606-1 så är den även harmonierad med PED det vill säga tryckkärl, där förlängning med livslång förlängning enligt ISO 9606-1 alternativ 9.3 inte är möjligt för kategori II, III och IV det vill säga om företaget är certifierat för ISO 3834-2 eller -3.

Björn Lindhe konstaterar pockså att svenska stålbyggare har börjat inse vikten av att certifieras enligt EN 1090-1, något som gick lite trögt i början.

– Det fanns ett motstånd i branschen som jag tror berodde på ovana at bli kontrollerade. Nu har man vant sig vid att det kommer en revisor en gång om året och att revisorn snarare hjälper företagen istället för stjälper dem, säger han.

– De som var med i början ser nu också att de tjänar pengar på att vara certifierad, samtidigt som de får ordning och reda och struktur och är noga med att det kommer ut bra grejor på marknaden.

Digitaliserad svetsning
Förändringarna inom svetsmetoder duggar inte särskilt tätt utan sker snarare i nya applikationer och med den digitala utvecklingen blir även svetsning föremål för förändring.

Exempelvis visades virtuell svetsning på den internationella mässan Schweissen & Schneiden i Düsseldorf i september. I princip handlar det om att svetsa med VR-glasögon och det kan få stor betydelse både för både utbildning och hela branschen. Med svetshjälm och VR-glasögon blir det möjligt att prova sig fram med olika tekniker, testa att svetsa i olika material och öva sig fram till en viss grundnivå, utan att slösa material eller lärartid. Ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att öva handlaget till en nivå där det är lämpligt att börja med svetsning på riktigt.

Har vi tur kommer vi att få se tekniken på Elmia Svets och Fogningsteknik som går parallellt med industrimässorna Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Automation och Elmia Plåt i mitten av maj. Elmia Svets och Fogningsteknik blev omåttligt populär redan från start för några år sedan och växer för varje gång. Således blir den kommande mässan större än senast.

Tillverkarna utvecklar nya produkter inom ramen för digitaliseringen och nya molnlösningar och IoT-innovationer lär vi få se mycket av framledes. Kemppi visade exempelvis en lösning som möjliggjorts tack vare den senaste IoT-baserade tekniken på Schweissen & Schneiden. Företaget kallar sin X8 MIG Welder för en framtidssäker lösning för industriell multiprocessvetsning.

Friskare svetsare
Svetsning har länge automatiserats och fortfarande är det svetsning de allra flesta robotar sysslar med även om robotar för många andra sysslor, inte minst maskinbetjäning, kommer mycket starkt över hela världen.

Även på svetsfronten fortsätter automatiseringen att utvecklas och ökar.

– Förenklade lösningar kommer alltmer. Exempelvis lanserade Yaskawa en lösning tidigare i år, säger Björn Lindhe. De har tagit fram en plug-and-play robotcell som består av allt i ett; svetsrobot, aggregat och lägesställare.

– Man kopplar bara in utsug, tryckluft och ström – sedan är det bara att köra igång. Det är ju ett sätt att robotisera snabbare och har möjlighet att flytta den lätt så den kan flyttas undan när den inte behövs.

Björn Lindhe avslutar med en glädjande nyhet;

– Jag har uppmärksammat att fler och fler använder friskluftsmasker. Människor blir mer och mer mån om sin hälsa och det är glädjande.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT