Robotstudio. Foto: ABB.

Feb 10, 2021

Ny simulator för robotbromssträcka


Förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procent.

ABB:s RobotStudio® erbjuder nu oöverträffad noggrannhet vid beräkning av robotstoppsträckor för att optimera operatörernas säkerhet.

ABB:s programvara för offlineprogrammering- och simulering, RobotStudio®, har uppgraderats med en ny virtuell funktion för robotbromssträckor som utformats för att skapa en exakt simulering av den verkliga stoppsträckan för en robot. Genom att funktionen möjliggör att robotens bromssträcka beräknas korrekt minskas behovet av att lägga till säkerhetsmarginaler i celldesignen och man kan spara upp till 25 procent golvyta. 

Att förutsäga exakt var en robot kommer att stanna beror på ett antal olika variabler inklusive hastighet, nyttolast och robotens eget tröghetsmoment. Dessa faktorer, var för sig eller tillsammans, kan resultera i att roboten stannar utanför sin egen säkerhetszon, ibland med flera meter. För att kompensera för variationerna i stoppsträckor tar ingenjörerna som designar robotceller ofta till i överkant för att medge extra rörelser när roboten stannar upp, något som tar upp onödig yta på fabriksgolvet.

Den nya RobotStudio-funktionen använder ABB:s överlägsna teknik för rörelsestyrning för att förutsäga robotens rörelser med millimeterprecision. Detta möjliggör simulering av robotens exakta rörelser i RobotStudio, så att användaren kan fastställa korrekt storlek på den säkerhetszon som krävs och den idealiska platsen för olika funktioner, inklusive ljusgardiner, skyddsräcken och styrenheter.

För tillämpningar som använder ABB:s programvara SafeMove kan data om robotens slutliga position användas för att fastställa storleken på ”gröna ”, ”gula ” och ”röda ” zoner där roboten antingen fortsätter att arbeta, saktar ned eller stannar helt, beroende på var operatören befinner sig. Detta är särskilt praktiskt i kollaborativa tillämpningar där operatörerna behöver känna sig trygga med att roboten har stannat innan man går fram till den.

-Vår nya funktion i RobotStudio för robotbromssträckor förser användaren med information om en robots verkliga rörelser med en oöverträffad noggrannhetsnivå, säger Antti Matinlauri, chef för Product Management på ABB Robotics. ”Att kunna förutsäga bromsbeteendet för en robot med nyttolast kommer att hjälpa systemintegratörer och slutanvändare att spara in på tid och kostnader och upp till 25 procents minskat behov av golvyta när man ska designa och bygga en robotcell eller sätta upp en säkerhetszon. Detta hjälper våra kunder att optimera processerna och få ut maximalt av sina automationslösningar.

Som virtuell miljö för programmering och simulering av kompletta robotinstallationer är RobotStudio fortsatt oöverträffat på marknaden. Genom att möjliggöra att celldesign kan demonstreras och testas offline kan den totala projekttiden kortas genom att man kan förfina lösningen innan man bygger en fysisk cell. 

Den virtuella funktionen för robotbromssträckor är en av ett antal nedladdningar som finns av RobotStudio på https://new.abb.com/products/robotics/robotstudio/downloads.

Mer information om RobotStudio, SafeMove eller ABB:s sortiment av industri- och samarbetsrobotar finns på www.abb.com.

ABB Robotics & Discrete Automation är pionjär inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster och tillhandahåller innovativa lösningar för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Vi är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och har levererat över 500 000 robotlösningar. Vi hjälper kunder av alla storlekar att öka produktiviteten, flexibiliteten och enkelheten samt att förbättra kvaliteten i slutprodukterna. Vi stöttar kundernas övergång till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. ABB Robotics & Discrete Automation har fler än 10 000 medarbetare på över 100 platser i mer än 53 länder. 

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT