Ny kunskap ger bättre återvunnet aluminium
Fordonsindustrin är storanvändare av gjutna komponenter och har krav på sig att 95 procent av vikten av en bil ska kunna återvinnas. Ny forskning från Jönköpings universitet kan ge bättre hållfasthet och tillförlitlighet i återvunnet aluminium.
Att återanvända gjutet aluminium sparar stora mängder energi. Men tillförlitlighet och hållfasthet kan bli bättre. I en ny doktorsavhandling från Tekniska högskolan vid Jönköping University har Anton Bjurenstedt hittat några pusselbitar.
I sitt arbete på ett materiallabb fick Anton Bjurenstedt ofta i uppdrag att ta reda på varför en gjuten komponent hade gått sönder. Men ingen ställde frågan hur man kunde undvika att samma sak upprepades. Han sökte sig därför till Tekniska Högskolan vid Jönköping University för att fördjupa sig i vad som försämrade hållfastheten hos gjutet aluminium.
Fordonsindustrin, som är storanvändare av gjutna komponenter, har krav på sig att 95 procent av vikten av en bil ska kunna återvinnas. Produktion av återvunnen aluminium kan dessutom spara mycket energi; så lite som 5 procent av den energi som behövs för att producera nytt aluminium går åt vid återvinning. Men idag används vanligtvis inte återvunnet aluminium i komponenter där det behövs hög säkerhet, eftersom hållfastheten och tillförlitlighet inte är tillräckligt hög.
– När man blandar och smälter ner olika sorters skräp finns det en risk för att det innehåller mer och mer järn. Det är som att blanda ut salt i vatten; det går bara att lösa upp en viss mängd innan det bildas klumpar. I hög temperatur är järnet upplöst i aluminiumet, men när det stelnar bildas det som vi kallar för järnrika faser, mikroskopiskt små samlingar innehållandes järn i materialet, förklarar Anton Bjurenstedt.
Genom att förstå hur de järnrika faserna bildas, växer och påverkar mekaniska egenskaper, kan man göra återvunnet gjutet aluminium mer användbart. Och på lite längre sikt kanske de till och med kan bidra till en högre hållfasthet. Anton Bjurenstedt har bland annat genomfört experiment där han med hjälp av röntgenutrustning sett i realtid hur de järnrika faserna bildades när aluminiumet stelnade. Han har också genomfört dragprov i svepelektronmikroskop och undersökt brottytor och brottprofiler.
Bland annat upptäckte han att om man tillsatte till exempel mangan eller krom förändrades formen på de järnrika faserna, de bildades lättare och fördelade sig sämre i materialet.
Aluminiumoxid är ett annat problem som tas upp i avhandlingen. Det bildas lätt på ytan av smält aluminium, ungefär som ett tunt tyg som ligger ovanpå en deg. När ”degen” blandas dras ”tyget” ner i blandningen och bildar veck. Mellan ”tyget” och ”degen” är det bra fästkraft, men där vecken bildas fäster materialet inte ihop.
– Problemet med oxider är att de inte går att mäta, säger Anton Bjurenstedt. De flesta är överens om att de gör hållfastheten sämre, men ingen har kunnat hitta sambandet.
Anton Bjurenstedt försvarade framgångsrikt sin avhandling On the influence of imperfections on microstructure and properties of recycled Al-Si casting alloys den 15 september.
Anton Bjurenstedt nås på 036 - 30 12 09.
-
Feb 26, 2021
Nya lyxiga elbilen vill krossa traditionella värderingar - möt designteamet bakom
Reportage Med fler kvinnor på ledande positioner banar Lucid Motors väg för nya standarder. Första bilen på marknaden redan 2021.
-
Feb 26, 2021
Ett tufft 2020 för specialbilstillverkaren
Nyheter Rejält omsättningsfall.
-
Annons
-
Håll säkerheten i fokus på arbetsplatsen med Lockout/Tagout-lösning
Få hjälp av erfarna tekniker att skriva och implementera anpassade Lockout/Tagout-procedurer för högre underhållssäkerhet.
-
Feb 26, 2021
Konecranes vinner kontrakt med Europas största järnmalmsproducent LKAB
Affärer Ska serva 1600 objekt till gruvjätten. "Gruvorna i norra Sverige ligger isolerat och i svåra vintermiljöer, med temperaturer som ofta kryper under -20 ºC."
-
Feb 26, 2021
Bevego expanderar med nytt centrallager och ny fabrik i Landvetter
Branschnytt Anläggningen i Landvetter inkluderar även ett modernt Steel Servicecenter för att kunna hålla ett brett erbjudande till tillverkande industri. -
Feb 26, 2021
Mot fossilfritt: Alfa Laval vill lösa energilagringproblematiken
Miljö En utmaning med fossilfria bränslen som exempelvis sol och vind är att de inte alltid producerar energi när behovet är som störst.
-
Feb 25, 2021
Svenskarnas "hemester" lyfter Kabe
Nyheter Men fortsatt osäkert med underleverantörernas förmåga till leveranser av insatsmaterial. -
Feb 25, 2021
Finsk uppfinning eliminerar virus och bakterier från ytor på bara 60 sekunder
Nyheter I framtiden ska offentliga utrymmen kunna hållas öppna under en pandemi.
-
Annons
-
Stålgross först i Sverige med SSAB Multisteel i lagersortimentet
Premiumstålet som klarar flera olika standarder i ett och samma material finns för leverans över hela Sverige inom 2-3 dagar.
-
Nya lyxiga elbilen vill krossa traditionella värderingar - möt designteamet bakom
Med fler kvinnor på ledande positioner banar Lucid Motors väg för nya standarder. Första bilen på marknaden redan 2021.
-
Nya robotlanseringar från ABB - industriledande cobotportfölj
Öppnar för automation i fler segment och förenklar för förstagångsanvändare.
-
PLAY: Virala danssuccén Jerusalema hos Volvo CE
Fredagsfeeling från Arvika.
-
Nya robotlanseringar från ABB - industriledande cobotportfölj
Öppnar för automation i fler segment och förenklar för förstagångsanvändare.
-
25 förslag för att accelerera de positiva effekterna av AI
Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
-
117 egenutvecklade nyheter i DENIOS nya onlinekatalog
Producent med 35 års erfarenhet utvecklar spillskydd.
-
Säkerställer hög skärhastighet och slitstyrka
Ny CVD-belagt skär för bearbetning av stål, från Mitsubishi.
-
Temaveckorna: Svetsproduktivitet i toppklass
Upplev nästa generations svetsning med X5 FastMig.