Nya vägstålslinjen i Olofsfors

Nya vägstålslinjen i Olofsfors. Foto: Olofsfors.

Jun 3, 2019

Ny helautomatiserad produktionsanläggning dubblar kapaciteten


Ut med det gamla och in med det nya, när den gamla vägstålslinjen i Olofsfors går i graven.

— Den nya linen består av en AP&T press, två ugnar från CHE , fem ABB-robotar, samt inplastning och bandningsutrustning från Fromm, berättar Ulrika Ogenstedt, teknisk chef på Olofsfors, för Svensk Verkstad. Våra huvudleverantörer är ÅF, CHE och IKV Tools.

— Skillnaden från den gamla är att den här linen gör vägstålet helt klart. Tidigare hade vi kapning och anlöpning av stålen i andra processer och paketeringen sköttes manuellt. Den nya linen kan också hantera fler produkter än tidigare, nu kan vi till exempel äntligen producera våra nya produkter effektivt, säger Ulrika Ogenstedt.

Sedan starten 1992 har 50 000 ton stål rullat genom den gamla vägstålslinje som nu gjort sitt. I slutet av maj rullade det sista vägstålet genom den linje som genom åren spottat ut ca 4 miljoner vägstål. En resa, stålen utlagda efter varandra från Olofsfors i norr till Egypen i söder.

Gamla vägstålslinjen går i graven. Foto: Olofsfors.

Det är blandade känslor hos de operatörer som under många år manövrerat linjen. 

— Det känns lite sådär att den ska ut, men den har gjort sitt, säger Sven-Gunnar Höglander som själv jobbat på Olofsfors i hela 31 år. Den har varit enkel, men fungerat mycket bra. I dag är det mer high tech och vår nya vägstålslinje har robotar och gör allt, från intag av råmaterial till färdig paketerad produkt berättar Höglander som varit med från början när den nu 26-åriga vägstålslinjen monteras ner.

Jan-Erik Torgrimsson som i oktober har jobbat 25 år på Olofsfors berättar att vägstållinjen fungerat bra genom åren. 

— Det är bra många ton den har pressat genom åren. 2010 när vi hade en mycket snörik vinter producerade vi vägstål 7 dagar i veckan, dygnet runt, säger Torgrimsson.

Helautomatiserad produktionsprocess 

Utvecklingen går snabbt framåt och i den helautomatiserade vägstålslinjen som under det senaste året rullat parallellt med den gamla sker tillverkningen av samtliga Olofsfors vägstålsprodukter, i en och samma anläggning. Allt sker i en robotiserad process från intag av råmaterial till färdig, målad, märkt och paketerad slutprodukt.

— Vi behövde något nytt. Den gamla linjen hade gjort rätt för sig, säger Ulrika Ogenstedt. 

— Då kundernas krav på snabba leveranser och hög kvalitét ökar, har vi förutom den nya effektiva produktionsprocessen investerat i kvalitet och provningsutrustning för att säkerställa hela produktionskedjan från inköpt råmaterial till färdig produkt. Vi gör regelbundna materialanalyser och testar stålen för att säkerställa rätt kvalité och hårdhet, säger Ulrika Ogenstedt.

Den nya helautomatiserade produktionsprocessen med dubbel kapacitet är redan i full drift. 

Nostalgifilm gamla linan:

ÅF
CHE
IKV
ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123