mapal

Foto: Mapal.

Nov 13, 2019

Ny design på verktygshållare från MAPAL


Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande.

Sedan 1993, har Mapal byggt upp ett brett produktprogram av verktygshållare, från spännpatroner till kundanpassade hydraul- chuckar. Företaget tillkännager nu en helt ny design på detta produktprogram. På detta sätt kommer inte bara hållarna ha lika design, utan också ytterligare potential med motsvarande mervärde för kunden tack vare intelligent design av verktygshållarna.

Hittills har industri och produktdesign haft ganska liten betydelse när Mapal utvecklat sitt hållarsystem. Man fokusera primärt istället på en pålitlig funktion. Ett resultat av detta har inneburit att konstruktörerna gradvis byggt ett brett produkt-program som inte haft en enhetlig design. För att ändra på detta har Mapal involverat experter från en prisbelönt designbyrå i Schwaebisch Gmuend, Germany.

Noggrant designspråk skapar potential. Inte bara utseendet på chuckarna behövde revideras, framför allt måste ett mervärde för kunden skapas med en noggrann industriell design.

Varför? En genial design är inte bara en visuell höjdpunkt, det skapar också en ekonomisk och ekologisk potential. Med denna utgångspunkt skapade konstruktörer och produktspecialister, ett nytt koncept som är baserat på funktion och FEM-analyser.

Chuckarna som är designade enligt det nya konceptet lyser med sitt nya utseende. En av delarna i det nya konceptet är den höga ytfinishen på hållarna. Denna ytfinhet som produceras med en speciell utvecklad polerings metod, garanterar att chuckarna är mer motståndskraftiga emot rostangrepp en tidigare.

Enkel, självförklarande “Foolproof”- handhavande
Ett ytterligare krav på den nya designen var så kallad “foolproof”- handhavande, med det menas enkel, självförklarande användning av chuckarna. Sådant som spännskruvar etc. skall snabbt kunna identifieras och vara självförklarande. Dessa krav har införts, å ena sidan blå färg på spännskruvar, så som tryckskruven på hydraulchuckar å andra sidan internt utvecklade symboler som innehåller motsvarande information oberoende av relaterat språk.

Sist men inte minst formen på chuckarna, vikt och vilket material som används har studerats och optimerats. Den nya formen hanterar kraven på bästa möjliga stabilitet vid optimal användning av materialet. Även den minsta vikt reduceringen på chuckar kan ha stor betydelse som blir uppenbart vid lång användning. Bland andra aspekter, ju lättare chucken är desto mindre energi går det åt att accelerera och bromsa spindel.

Co-operate design skapar igenkännande.
Tack vare co-operate design, kan hela verktygshållar-programmet identifieras som Mapals hållarprogram och att allt kommer från samma leverantör. Detta är av större vikt för Mapal som företag eftersom historiskt uppfattas man inte som en tillverkare av chuckar. Mapal kommer att presentera detta program för första gången på EMO i Hannover 2019.

Den gamla designen av chuckar.
    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT