Mar 21, 2016

Ny 3D-utrustning hjälper svensk industri


Industrins behov av spårbara mätningar i 2D och 3D ökar, till exempel för mätning av form och läge och för geometrisäkring av precisionstillverkade referensobjekt och additivt tillverkade komponenter.

Därför har SP nu investerat i en koordinatmätmaskin med så kallade multiprobesystem.

– Detta möjliggör noggrann geometrisk mätning i vårt laboratorium av såväl hårda som mjuka material, säger Jan Elfström på SP.

SP och riksmätplatsen för längd har installerat ny utrustning för spårbar mätning i 3D för att stödja svensk industri och bidra till kompetensutvecklingen inom optisk och taktil koordinatmätning.

För att utöka det befintliga utbudet av 3D-mättjänster har SP nu investerat i en koordinatmätmaskin med så kallade multiprobesystem som innehåller både optisk/beröringsfri och taktil teknik.

– Det unika med vår mätmaskin är att den kan mäta geometrin på ett objekt genom att kombinera flera sensorer, dels taktilt med en traditionell taktil sensor eller med en fiberspets med extremt låg mätkraft och dels beröringsfritt med hjälp av kamera- eller laserbaserad teknik, säger Jan Elfström.
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  243

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  49