Pia Nyzell mitt i mässan. Hon har levt med Scanautomatic sedan 2005 och på senare år även ProcessTeknik. I år gör hon sin sista mässa som leading lady. Hon har älskat jobbet, men ser samtidigt fram emot att göra allt annat hon vill men inte alltid hunnit. Foto: Svenska Mässan.

Oct 9, 2018

Nu öppnas dörrarna till Scanautomatic och Processteknik


När parallellmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik genomförs 9–11 oktober är det som vanligt två genomarbetade och kunskapsspäckade mässor med ett tydligt fokus på digitalisering.

Och ett gediget – och till och med förstärkt – seminariepaket.

För Pia Nyzell, tidigare affärsansvarig - i år Senior Adviser, är det ett väldigt ovanligt event. Det är nämligen hennes sista innan hon pensionerar sig. Nu har Ola Lundqvist tagit över ansvaret för mässorna.

Sedan mässorna började köras parallellt 2010 har utvecklingen varit synnerligen god med ökande antal besökare och utställare på båda mässorna. Nu samlar de tillsammans omkring 300 utställare.

– Besökarna har absolut gillat det här konceptet, säger Pia Nyzell. Här finns tydliga synergier, där de hittar den processtekniska utrustningen på ProcessTeknik och automationen på Scanautomatic.

– Många utställare väljer antingen den ena eller den andra mässan, men – i år har vi märkt en tydlig ökning av utställare som väljer att ha ytor på båda mässorna. Ofta har företag nämligen verksamheter inom båda områdena, och då väljer de att separera dessa och profilera dem på mässorna.
Separationstänket går igen i mässornas marknadsföring...

– I år har vi separerat marknadsföringen mycket mer mot besökargrupperna än vi gjort tidigare. Vi marknadsför Scanautomatic bara med den loggan, och ProcessTeknik bara med den loggan. Det gör vi för att förtydliga för målgrupperna att det faktiskt är två olika mässor. Men i vissa fall förekommer de tillsammans i våra nyhetsbrev till exempel.

Starkare seminarieprogram
En av mässornas styrkor är det omfattande och genomarbetade seminarieprogrammet.

– Vi har ytterligare lyft vårt redan tidigare tunga seminarieprogram och verkligen tänkt till kring teman. I år har vi två scener, i A-hallen och E-hallen, där seminarierna avlöser varandra från klockan nio varje dag till kvällen. Totalt rör det sig om 77 seminarier.

Det omfattande och genomtänkta seminarieprogrammet är alltid ett av Scanautomatics och ProcessTekniks starka kort. I år är det ännu starkare. Foto: Svenska Mässan.

På Scanautomatic är temat "Automation möter IT", där många företag som startat sin digitala resa deltar. Vi möter företag som Telia, SKF, Microsoft och andra.

Mycket framtid – den som ni ju vet redan är här.
Även på ProcessTeknik, en bransch som ligger lite efter i digitalisering, är den digitala framtiden paraplytema.
– Här berättar Stora Enso om sin digitala transformation, mycket intressant.

Men har besökarna tid att gå på seminarier, när de går på mässa där fokus är att besöka leverantörer?

– Förra gången lyssnade hälften av besökarna på seminarierna. Det visar att seminarierna och den kunskap som förmedlas där ger mässorna ett viktigt mervärde.

Parallellt med mässan genomförs också årets upplaga av konferensen Automation Summit, som förläggs till mässan för andra gången. Ojämna år hålls den i Västerås.

Automation Summit samlar ledande beslutsfattare för att diskutera utmaningar och möjligheter och hur vi på bästa sätt kan investera i Sveriges industriella framtid. Här utlovas en fullmatad heldag kring hur digitalisering och modern automation påverkar utvecklingen av dagens och morgondagens industri. Några av årets talare är: Daniel Akenine, Microsoft, Mikael Kraft, Siemens, Lena Stridsman, ABB plus ett antal case presentationer som görs av BLB Industries, Ekkono, Refind Technologies m fl. Automation Summit 2018 genomförs den 9 oktober i anslutning till fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik. Mer information och bokning på www.automationsummit.se

Utveckling och nyheter
Bland mycket, mycket annat får vi också uppleva Smarta fabriker som återigen uppgraderats. I år har Johan Bengtsson och kompani lagt till ytterligare en modul med processautomation. De smarta fabrikerna växer alltså och de workshops som arrangeras i Smarta fabriker är alltid mycket populära och ständigt välbesökta.

En helt ny aktivitet under mässdagarna är Digimania.

Digimania är ett samarbete mellan Svenska Mässan och Ignite med flera, och kommer att bjuda på startups inom artificiell intelligens, automation, internet of things, robotics, virtual- och augmented reality, gamification och energi. Att branschen och storbolagen får se företagens innovationer är deras chans att kunna komma vidare i sin utveckling.

– Digimania är en plats där våra besökare får en möjlighet till inspiration kopplat till den tekniken som kommer att påverka deras vardag i framtiden säger Ola Lundqvist, som alltså tagit över som affärsansvarig efter Pia Nyzell.

Ola Lundqvist tar över rodret för Scanautomatic och Processteknik i och med årets mässa. Foto: Svenska Mässan.

– Jag räknar med att sluta till nästa sommar, säger Pia och låter inte alls vemodig över att lämna sina skötebarn.
– Det har varit ett fantastiskt jobb, men jag kommer att ha fantastiskt roligt som pensionär också, när jag nu får chansen att göra allt jag inte haft tid med tidigare.

Pia Nyzell har levt med Scanautomatic och senare också ProcessTeknik sedan 2005, så vi kan ju ana vad hon gör hösten 2020.

– Ja, jag kan nog inte undvika att besöka mässorna i alla fall, och se dem med andra ögon. Kanske får tid att se ett seminarium också för första gången...
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT