Northvolt

Foto: Northvolt.

Jun 12, 2019

Ordrar för över 120 miljarder till Northvolt säkrar 5 års produktion i Skellefteå


I takt med att orderboken sväller ökar samtidigt investerarkapitalet - nu är även Volkswagen med i batteriracet.


Batteritillverkaren Northvolt meddelade idag en kapitalökning om cirka 9 miljarder kronor till bygget av Europas första fabrik för litiumjonbatterier, Northvolt Ett, i Skellefteå. I samarbete med Volkswagen-koncernen tillkännagav bolaget också planer på att etablera en andra gigafactory i Niedersachsen, Tyskland. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förutom en gigafactory i Sverige planerar alltså Volkswagen och Northvolt att inrätta ett 50/50 joint venture för att etablera en 16 GWh-batterifabrik i Tyskland. Volkswagen investerar cirka 9 miljarder kronor i Northvolt. En del av beloppet är avsett för joint venture, en del kommer att placeras direkt i Northvolt. I gengäld förvärvar Volkswagen cirka 20 procent av aktierna i Northvolt AB och kommer att få en plats i styrelsen, med förbehåll för godkännande enligt antitrustlagstiftningen.

Stefan Sommer, ledamot av Volkswagen AG, ansvarig för inköp, kommenterar:

-Med Northvolt har vi hittat en europeisk partner vars kunnande och hållbara, CO2-optimerade produktionsprocesser för batterier gör det möjligt för oss att utveckla cellproduktionen här i Tyskland. 

I samband med dagens nyhet om finansiärerna meddelades också att Northvolt redan har kundordrar på över 120 miljarder kronor.

Det starka orderläget säkrar produktionen i Skellefteå-fabriken från 2022 och fem år framåt, uppger Northvolts vd Peter Carlsson enligt Di.

Sedan den officiella lanseringen i mars 2017 har Northvolt vuxit från 12 till nästan 300 personer och har nu över 45 olika nationaliteter från företag som Tesla, Daimler, LG Chem, Panasonic, Spotify och Google.

År 2018 levererade Northvolt sin första produkt - ett batteripaket - till Epirocs flotta av underjordiska gruvmaskiner samt producerade sin första battericell. För närvarande har företaget ett forskningslaboratorium och två cellfabriker under uppbyggnad i Sverige - Northvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Labs i Västerås - samt en batterisystemfabrik i Gdańsk, Polen, som redan är i produktion.

 Bland Northvolts industripartners och kunder är ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas och Volkswagen Group. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT