Northvolt_Labs

Bild: Northvolt.

Dec 16, 2019

Northvolt satsar på återvinning av elbilsbatterier


Bygger pilotanläggning i Västerås.

Revolt är batteritillverkaren Northvolts program för återvinning av litiumjonbatterier.

-Med detta program kommer Northvolt att kunna återvinna värdefulla material från batterier och återföra dem till tillverkningsflödet. Återvinning kommer att minska behovet av brytning av råvaror, förbättra försörjningstryggheten och sänka miljöavtrycket för Northvolt-batterier genom att minska gruvrelaterade utsläpp, säger Northvolts vd, Peter Carlsson.

Som ett första steg sätter Northvolt nu upp en pilotåtervinningsanläggning i Västerås, Sverige, intill Northvolt Labs tillverkningsanläggning.

Pilotanläggningen förväntas vara i drift 2020 och kommer att fungera som en plattform för att utveckla och validera Northvolts återvinningsprocess. Anläggningen kommer att rikta in sig på en återvinningskapacitet på 100 ton per år och hanterar NMC- och NCA-litiumjonkemier.

-Pilotanläggningen kommer att bygga på arbete som genomförts under de senaste två åren och ge oss de nödvändiga verktygen för att ta oss till nästa nivå - från forskningslaboratorier till verkligheten. Det vi lär oss vid pilotanläggningen kommer att vara nyckeln till att optimera designen, bygga och i slutändan driva en återvinningsanläggning med mycket större kapacitet som kommer att etableras på Northvolt Ett, säger miljöchef Emma Nehrenheim.

Med en fullskalig återvinningsanläggning på Northvolt Ett i Skellefteteå, har Northvolt som mål att 50 procent av materialet i nya celler ska komma från återvunnet material år 2030. 

Som förberedelse för detta har Northvolt under de senaste två åren utvecklat metoder för viktiga processer som krävs för återvinning av litiumjonbatterier.

Europa har idag återvinningskapacitet för 33.000 ton batterier per år, men redan 2019 kommer cirka 75.000 ton batterier att ha levt ut sin livslängd, uppger Northvolt.
 • Sep 21, 2020

  Läge för nystart i Sverige

  Arbetsliv Men höstbudgeten är snarare för en återstart än en nystart, menar Sveriges Ingenjörer.
  0
 • Sep 21, 2020

  Engcon bygger ut för över 8 miljoner

  Nyheter Tiltrotatortillverkaren i Strömsund fortsätter sin expansion: "Hjärtat i Engcon är Strömsund och kommer att vara det även fortsättningsvis."
  0
  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0

SENASTE NYTT