Peter Carlsson. Foto: Northvolt.

Sep 26, 2017

Northvolt och ABB ingår samarbete om Europas största batterifabrik


Fabriken som ska byggas i Sverige förväntas inleda produktionen under 2020. Northvolt och ABB har tecknat partnerskapsavtal kring produkter, teknik och FoU.

Northvolt ska bygga Europas största och mest avancerade fabrik för litiumjonbatterier i Sverige. Fabriken förväntas inleda produktionen under 2020. En demonstrationslinje kommer att stå klar 2019 där Northvolt kontinuerligt kan optimera produkter och processer. 

ABB och Northvolt har nu undertecknat ett partnerskapsavtal rörande Northvolts fabrik och ABB Technology Ventures (ATV) kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering. ABB Sveriges vd Johan Söderström har uppgett för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor och Di spekulerar även i att Northvolts batterifabrik nu kommer att hamna i Västerås då ABB har stor verksamhet där. 

Enligt Northvolts vd Peter Carlsson är det dock inte är klart huruvida fabriken ska ligga i Västerås eller Skellefteå, men han räknar med att annonsera ett beslut i mitten av oktober.

Partnerskapsavtalet som tecknats rör produkter och teknik, inklusive produkter och tjänster för Northvolts toppmoderna fabrik för litiumjonbatterier samt ett nära samarbete kring utveckling av batterilösningar och FoU-aktiviteter.

Med stöd av ABB:s expertis inom industriell automatisering, integrering av robot-, maskin- och fabriksautomatisering, elektrifiering samt ABB:s samlade digitala erbjudande ABB AbilityTM, kommer fabriken att förse europeiska kunder inom bilindustrin och andra centrala industrier med högkvalitativa och anpassningsbara batterilösningar. 

-Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. Den unikt integrerade fabriken blir en verklig uppvisning av ABB:s ledarskap inom industriell automatisering och smart elektrifiering och bidrar till att tillgodose den ständigt ökande efterfrågan på smartare och grönare lösningar för lagring.

-Världen går snabbt mot elektrifiering. Vi vill möjliggöra denna övergång genom att bygga den största och modernaste fabriken för litiumjonbatterier i Europa och producera världens grönaste batterier. ABB ligger i framkanten av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktig leverantör och investerare, säger Peter Carlsson, VD för Northvolt.

De produkter och tjänster ABB avser tillhandahålla innefattar en fullt integrerad robot-, automatiserings- och elektrifieringslösning med ABB:s branschledande distribuerade kontrollsystem ABB AbilityTMSystem 800xA liksom avancerade digitala lösningar som ABB AbilityTMManufacturing Operations Management, vilket gör fabriken till en verklig pionjär inom Industri 4.0.

-Vi ser en stor potential i samarbetet med Northvolt för att utveckla miljöanpassade lösningar för energibolag, industri samt infrastruktur och transport. Detta är en verklig milstolpe för oss och våra kunder i vår strävan efter ett samhälle fritt från fossila bränslen, i synnerhet här i Sverige, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT