Peter Carlsson. Foto: Northvolt.

Oct 17, 2018

Northvolt inleder samarbete med BMW


Bildar ett konsortium tillsammans med Umicore för fortsatt utveckling av en hållbar värdekedja för batterier för elektrifierade fordon i Europa.

BMW-koncernen, Northvolt och Umicore har bildat ett teknologikonsortium för att kunna arbeta nära varandra om fortsatt utveckling av en komplett och hållbar värdekedja för battericeller för elektrifierade fordon i Europa. Projektet strävar efter att fortsätta med en hållbar industrialisering av battericeller i Europa och därtill hörande förvärv av färdigheter, från cellkemi och utveckling till produktion och slutligen återvinning. Det skriver Northvolt i ett pressmeddelande.

Med tanke på det växande antalet elektrifierade fordon blir etableringen av en bred grund för inköp av battericeller en fråga av större strategisk betydelse för tillverkarna. Med Northvolt som partner inriktad på hållbar produktion och BMW-koncernen som en bilproducent som redan utvecklar egna idag kan detta uppnås med stor effekt.

Eftersom battericeller innehåller väsentliga resurser och material blir matningen av dessa tillbaka i slingan allt viktigare då elfordon multiplicerar i antal. Eftersom Umicore är en global ledare inom utveckling och produktion av aktiva material för battericeller och resursåtervinning och BMW-koncernen har en enorm kompetens inom material- och celldesign, finns det stora förhoppningar om några stora prestationer på detta område.

"BMW och Northvolt har ett gemensamt engagemang för att minska koldioxidutsläppen från transporter. Eftersom batterier blir en viktig strategisk fråga för biltillverkare, markerar detta partnerskap inte bara en viktig milstolpe för Northvolt, utan belyser också vikten av hållbara battericeller i den kommande vågan av elektrifiering ", säger Peter Carlsson, grundare och koncernchef , Northvolt.

Det framgår inte av pressmeddelandet hur mycket pengar det rör sig om. 

BMW • Jan 17, 2020

  C Edgren byter namn till Tappex

  Branschnytt Tappex, som sedan flera år äger C Edgren, är en spelare med starka muskler när det gäller infästningar på den europeiska marknaden.
  28
 • Jan 17, 2020

  Midroc förvärvar CraneX

  Nyheter Ska bli starkare inom industrin i Norrland.
  146
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Fräsarna går på djupet

  Dormer Pramet har utvidgat sitt fräsprogram för formverktygstillverkning och övrig bearbetning med ett flertal nya produkter.
  16