2018 visade Pon Equipment den första batterdrivna grävmaskinen pår Svenska Maskinmässan på Solvalla, batteridrivna bandgrävmaskinen Caterpillar 323F Z-line. En nollutsläppsmaskin med samma prestanda som den dieseldrivna versionen. Foto: Pon.

Apr 8, 2021

Northvolt får order från Pon Equipment


Ska leverera 90 batterisystem för elektrifiering av grävmaskiner.

Batteritillverkaren Northvolt har tecknat ett leveransavtal med Pon Equipment rörande batterisystem till Z-line-serien av företagets elektriska grävmaskiner.

En första beställning av Voltpack Core litiumjonbatterisystem kommer att ge Pon, Cat-återförsäljaren för Norge och Nederländerna, en teknisk lösning som ska användas i kombination med elektriska drivlinor för elektrifiering av 90 Z-line-grävmaskiner.

Batterierna kommer att integreras i 12-ton och 25-tons varianter av Z-line-grävmaskinen med 150 respektive 300 kWh batterisystem.

Elektrifierade grävmaskiner ska levereras till utvalda kunder från och med våren 2021.

Emad Zand, President Systems, Northvolt, kommenterade:

-Med detta partnerskap går Northvolt in på en ny marknad med sina batterisystem. Elektrifiering av anläggningsmaskiner kommer att inleda viktiga förändringar för industrin. De lösningar vi demonstrerar här kommer att bidra till att minska utsläppen i städerna och vårt beroende av fossila bränslen.

Erik Sollerud, verkställande direktör för Pon Equipment, kommenterade:

-Vi är nu på vår tredje generation av våra elektriska grävmaskiner och ökar vår volym avsevärt. Att ha en lösningsorienterad leverantör som Northvolt, som ligger nära oss och viktigast av allt med en mycket tydlig hållbarhetsprofil i sin tillverkning av batterier, från råvaror till slutprodukt, stöder vår strategi. Det är spännande att arbeta med de kreativa och innovativa människorna i Northvolt.

Operatörer kan förvänta sig en körtid mellan laddning vid tung grävning mellan 5 och 6 timmar och mellan 6 och 8 timmar när de är involverade i lätta operationer som landskapsarkitektur och lätta grävningsarbeten. Maskinerna kan också köras kontinuerligt när de är anslutna till nätet.

Laddning av Z-line-grävmaskinerna möjliggörs via ett standardiserat CCS2-snabbladdningsgränssnitt eller under natten på en standard-CEE-anslutning.

Pon
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT