Nordic Brass

Foto: Nordic Brass.

Apr 13, 2021

Ett av Sveriges äldsta bruksföretag får ny huvudägare


Byter ut vd och ordförande.

Nordic Brass Gusum är ett av Sveriges äldsta bruksföretag med specialkompetens och över 360 års erfarenhet när det gäller mässing. Företaget tillverkar varje år 25 000 ton mässing i form av stänger, tackor och mutter. Mässingen framställs i företagets egen fabrik, som är en av Europas främsta.

Investeringsbolaget Lazarus Industriförvaltning AB har nu förvärvat en aktiemajoritet i industrikoncernen Nordic Brass Gusum. I samband med förvärvet utses Per Lindberg till ny styrelseordförande.

-Nordic Brass Gusum är ett strålande exempel på anrikt svenskt industriföretag i en traditionell bransch, där det finns stora möjligheter till att modernisera och utveckla affären i ett fortsatt nära samarbete med kunderna. Vi gillar bolagets cirkulära affärsmodell, där huvuddelen av råvaran i tillverkningen återvinns från kunderna, och vi tror också att framtidens ökade miljö- och kvalitetskrav kommer gynna bolagets utveckling. Vi är också mycket stolta över att Per Lindberg, med mångårig bakgrund i bl a Korsnäs och Epiroc, har accepterat rollen som styrelseordförande i bolaget.

-Per tillför verksamheten industriell erfarenhet av yppersta klass, och vår ambition är att tillsammans med Per kunna stärka bolagets position ordentligt under kommande år, säger Claes Jonson, ansvarig partner på Lazarus.

I samband med förvärvet kommer bolagets nuvarande VD Anders Barreng att lämna rollen som VD, men kommer fortsätta samarbeta med bolaget under en övergångsperiod. Arbetet med att tillsätta en ny permanent VD har inletts, och en tillförordnad VD kan komma att utses under perioden fram till dess att en ny VD tillträder.

-Efter att drivit Nordic Brass under många år, är vi idag mycket nöjda med att få in Lazarus som ny huvudägare till verksamheten, säger Håkan Amnäs och Percy Axelsson, ägare till bolaget. Lazarus kommer tillföra bolaget finansiell styrka och en tydlig ambition att befästa bolagets position som en ledande mässingsleverantör i norra Europa. Vi tror att det nätverk och den industriella kompetens som Lazarus och Per Lindberg tillför kommer gynna bolaget och våra kunder framöver.

Nordic Brass Gusum driver Nordens enda mässingsverk och anrika Gusums Bruk har varit verksamt sedan 1600-talet. Bolaget tillverkar varje år 25 000 ton mässing i form av stänger, tackor och mutter.

Merparten av produkterna levereras till den nordiska marknaden där kunderna vidareförädlar mässingen till slutprodukter, såsom VVS-tillbehör, låsdetaljer, elkomponenter och prydnadssaker, med mera. Nordic Brass Gusum har en omsättning på cirka 800 mkr och antalet anställda är ca 135 personer.

Lazarus Industriförvaltning AB är ett svenskt investeringsbolag som investerar i verksamheter med begränsad historisk lönsamhet, men som uppvisar betydande utvecklingspotential.

  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT