Petra Einarsson. Foto: Billerud Korsnäs.

Mar 8, 2019

Årets kvinnliga börs-vd en tungviktare inom svensk basindustri


På internationella kvinnodagen listar Veckans Affärer näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Petra Einarsson är en av dem.

Dags för Veckans Affärer årliga kartläggning av de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet.

Utnämningen Årets börs-vd går till Petra Einarsson, vd och koncernchef för Billerud Korsnäs sedan cirka ett år tillbaka. Dessförinnan har hon varit en långvägare inom Sandvikkoncernen har hon arbetat sedan 1990, varav de senaste åren som vd för Sandvik Materials Technology. 

Motivering:

Hon är en av svensk basindustris verkliga tungviktare som befinner sig i en unik position med möjligheten att bromsa ett av de just nu mest akuta och uppmärksammade globala miljöhoten och hjälpa oss ställa om mot mer hållbara alternativ.

Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2019 är Åsa Bergman, vd och koncernchef på Sweco. Hon toppar med motiveringen:

”Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle.”

Åsa Bergman. Foto. Sweco.

Veckans Affärer utser även Årets framtidshopp, som är 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg.

Fotocred: Sophia Bendz och Greta Thunberg: TT.

Motivering:

Nej, hon är varken direktör eller entreprenör. Men Greta Thunberg har 16 år gammal skaffat sig en tyngre maktposition än förmodligen någon av de övriga namnen på vår 125-lista någonsin kommer att komma i närheten av.

”Genom vår lista över de 125 mäktigaste kvinnorna vill Veckans Affärer fortsätta driva frågan om jämställdhet i näringslivet. Jämställda företag är mer framgångsrika och har lättare att rekrytera”, konstaterar Veckans Affärers chefredaktör Åsa Uhlin.

Under hela året lyfter vi på olika sätt fram kvinnor som bygger företag, som driver dem eller som ser till att det finns kapital för att backa upp dem.

”Med vår nya satsning på vårt höstseminarium VA Jämställt Näringsliv fortsätter vi också att lyfta frågan ytterligare. Jämställdhet är alldeles för viktigt för att vi bara ska prata om det under dagarna runt den 8 mars.”
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  163

SENASTE NYTT