Engcons grundare, Stig Engström. Foto: Stenbergs.

Apr 3, 2019

När Engcon rekordinvesterar levererar Stenbergs


Stenbergs i Jönköping levererar maskiner till Strömsundstillverkaren, vars investeringsplan väntas tredubbla produktionskapaciteten.

Industriföretaget Engcon investerar 90 miljoner kronor över tre år i sin verksamhet i jämtländska Strömsund. Rekordinvesteringen består av en datastyrd och robotiserad anläggning för bearbetning och laserhärdning av komponenter till tiltrotatorer. Detta beräknas tredubbla Engcons produktionskapacitet. Investeringen från Stenbergs, där även Fastems är med som leverantör, står för ca 30% av den totala investeringen.

3D modell av produktionsanläggningen.

Den 19 mars invigdes den senaste investeringen. Den nya produktionsanläggningen består av fyra Okuma MA-600HII fleroperationsmaskiner, levererade av Stenbergs som bearbetar stommarna för att sen genom Fastems automatiserade kranlagersystem, av modellen MLS-MLD, förflytta ”det gula hjärtat” till en cell med tvätt och laserhärdning. Sista steget i processen är måleriet där stommen får den ikoniska gula färgen.

Fyra Okuma MA-600HII fleroperationsmaskiner ska levereras.

Engcons "gula hjärta", tiltrotatorn.

Fastems kranlagersystem är 50 meter långt och 5,5 meter högt. Styrsystemet Manufacturing Management System, MMS, styr hela processen samt simulerar upp hur produktionen kommer se ut den närmsta tiden och ger vägledning åt operatörer. Verktygens livslängd kontrolleras av MMS och tas med i planläggningen av jobben.

Med denna produktionsanläggning kan Engcon i dagsläget producera 11.000 stommar om året vilket kommer göra deras unika produkt mer internationellt slagkraftig. Nu är 25 procent av Engcons marknadsandelar utanför Norden men med denna investering ser Strömsundstillverkaren att marknaden world wide kommer att öka.

Stig Engström, grundare av Engcon, presenterade stolt den senaste investeringen under invigningen 19 mars och påpekade att detta är det första steget i en framtidsplan som invigs. Det finns förberett för ytterligare fyra bearbetningsmaskiner, en laserhärdning och en effektivare transport ut till måleriet, vilket ger en kapacitet om 22.000 stommar.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT