Jan Wedar, grundare och ägare av NAJtech. Foto: NAJtech.

Dec 21, 2017

En ny aktör inom maskinhandel - men ingen rookie i branschen


-Min ambition är att ibland ställa okonventionella frågor och våga ifrågasätta kundernas kravspecifikationer, säger NAJtechs grundare Jan Wedar.

Nystartade NAJtech AB tar över ansvaret för försäljningen av slipmaskiner och svarvar från DANOBAT, efter att parterna signerat ett nytt agentavtal för den svenska marknaden. NAJtech har dessutom tecknat nytt agentavtal med Daetwyler Industries i Schweiz, som marknadsför maskiner för kugghening under fabrikatet FÄSSLER. Avtalet gäller försäljning av såväl maskiner som verktyg.

-Det är förstås med viss stolthet som jag tecknat dessa avtal, då jag ju personligen samarbetat med både DANOBAT och FÄSSLER under många år, säger NAJtechs grundare och ägare Jan Wedar.

Efter 35 år i branschen med verktygsmaskiner har Jan Wedar alltså under 2017 startat NAJtech, en ny svensk aktör inom maskinhandel.

-Jag startade min karriär som offertingenjör hos Wikman & Malmkjell redan 1982, berättar NAJtechs grundare, Jan Wedar, för Svensk Verkstad. Därefter jobbade jag med försäljning och som försäljningschef hos Wikman & Malmkjell, sedan på SMT Tricept (parallellkinematiska robotar för bearbetning), via Erixon & Bonthron som försäljningschef för Deckel-Maho (innan de startade eget i Sverige) och slutligen tillbaka till Wikman & Malmkjell, som ju sedermera köptes av Duroc.

Att ”luta sig tillbaka mot” den erfarenheten är förvisso inget uttryck som passar i det här sammanhanget, menar Jan, och syftar på den snabba utveckling som råder i branschen. I början av hans karriär kunde en fräsmaskin fräsa och en svarv svarva. Punkt. Medan det idag är svårt att se på en produktionsutrustning om den baseras på en svarv eller en fräs. Men den samlade erfarenheten ger en trygghet och stabilitet i kontakterna med kunder och leverantörer och skapar goda förutsättningar att basera besluten på, menar Jan.

Varför har du startat NAJtech?
-Jag har länge funderat på att starta egen verksamhet men det har liksom aldrig blivit av. Nu i våras gjorde dock flera olika omständigheter att jag äntligen fick fart. Ambitionen är förstås inte att ta upp någon kamp mot de stora aktörerna, utan istället jobba i lite mindre skala med nischade agenturer där jag tror att NAJtech kan bidra med kompetens och nytänkande.

-För min egen del innebär det ingen stor förändring i själva arbetet. Jag jobbar med samma kunder och i stort sett samma leverantörer som tidigare.

Det finns fler aktörer i branschen, hur sticker NAJtech ut?
-NAJtech kan bidra med stor teknisk och kommersiell kompetens som förhoppningsvis kan hjälpa svensk industri att inte bara fortsätta i samma spår utan förhoppningsvis hjälpa kunderna att lyfta blicken och ge input till att kanske titta på alternativa processer och metoder.

-Kunder har ofta en förmåga att fastna för en viss typ av process som kanske inte alltid är den bästa och NAJtechs ambition är att ibland ställa okonventionella frågor och våga ifrågasätta kundernas kravspecifikationer.

NAJtech var naturligtvis med under årets upplaga av maskinmässan EMO.

-En mycket lyckad mässa för min egen del, med framgångsrika möten med både kunder och leverantörer, berättar Jan. Särskilt roligt att så många leverantörer valt att följa med mig till mitt nya bolag, och fler blir det.

Förutom Danobat (slipmaskiner och svarvar) och Fässler har NAJtech hittills följande agenturer i sitt produktprogram:
Overbeck innerslipmaskiner
Ecoclean industritvättmaskiner och högtrycksgradning
Gnutti rundbordsmaskiner
Kadia heningsmaskiner
Kapp-Niles Kuggslipmaskiner och verktyg
Karl Klink Dragbrotschmaskiner och verktyg
LARU Ändbearbetningsmaskiner
TBT Långhålsborrmaskiner
MAG Agila produktionssystem och specialmaskiner/liner för Automotive
Saacke Verktygsslipmaskiner
Zuse Hüller Hille fleroperationsmaskiner

-Vad gäller det nytecknade avtalet med slipmaskinerna från Danobat är det speciellt intressant, säger Jan. Då slipning ofta är en metod som anses krånglig, dyr och komplicerad, är det speciellt intressant att ibland kunna visa att metoden istället är både snabbare och billigare än t.ex. hårdsvarvning. Danobat har dock också parallellt utvecklat en ny maskin för just hårdsvarvning och det är då möjligt att direkt få en jämförelse mellan metoderna med erfarenheten från en och samma leverantör.

-Jag planerar också ett nätverk med andra samarbetspartners i Sverige, för att även kunna hantera den mer löpande verksamheten med reservdelar och service, och jag räknar även med att det tillkommer ytterligare agenturer längre fram, säger Jan Wedar avslutningsvis.

MAG
TBTLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT