Foto: Multidocker.

Mar 26, 2020

Corona: Bättre än väntat för Multidocker - och full orderbok


Svensk Verkstad pratar med den svenska tillverkaren om finanserna och coronaläget.

Styrelsen i MultiDocker Cargo Handling AB, som tillverkar materialhanteringsutrustning, meddelade i veckan, att företaget efter närmare analys kommit fram till att det egna kapitalet enligt kontrollbalansräkning per den 24 mars 2020 väsentligen överstiger det registrerade aktiekapitalet med 50%. Därför kunde man ställa in den extra stämman (tillika första kontrollstämma) som var planerad till den 25 mars 2020.

Det var tidigare i år, i samband med arbetet med årsbokslutet, som styrelsen i Multidocker lät upprätta en kontrollbalansräkning på grund av den finansiella situationen, och kallade till extra stämma. Men efter en närmare analys ser alltså läget bättre ut än väntat.

-Med hjälp av auktoriserad expertis kunde vi fatta ett annat beslut kring vårt finansiella läge. Det i sin tur är ju väldigt viktigt för att kunna jobba vidare för oss, säger Multidockers styrelseordförande Percy Österström, till Svensk Verkstad.

Men samtidigt har ju omvärlds- och marknadsläget förändrats radikalt under samma tid, på grund av effekterna i coronakrisen.

Hur har Multidocker påverkats?

-Det är tre veckor sedan vi på allvar började inse konsekvenserna av Corona. Vi har analyserat vår situation efter bästa förmåga med intern och extern expertis. Vad kan vi få för påverkan för oss vad gäller kund, marknad, supply och även de interna effekterna.

Percy Österström, Multidocker.

-Så här långt fungerar det bra, säger Percy. Caterpillar kör sina  fabriker i Kina och Japan så vi får delar. Vi får även komponenter från länder runt Östersjön, inklusive våra svenska  underleverantörer. Vår vd, Maria Bogren, har pratat med leverantörer och försökt skapa en bild av läget hos våra partners. Så här långt så ser det ok ut. Sedan kan man inte förutse om någon leverantör i något land får problem pga corona, finansiellt eller annat.

-Vi är ju också ganska små, det gör förmodligen att det blir enklare. Vi är inte Volvo precis. Men jag måste tillägga att det här är bilden jag har idag, det kan ju vara en annan bild på fredag.

-Vi har en god orderbok som ger bra beläggning första halvåret, vi har vad vi hinner och kan fram till och med sommaren som det ser ut. Men samtidigt har vi i beaktande vad som händer med våra kunder där ute.

Nu fattas många beslut i stor hast, förhoppningsvis väl genomtänkta som det ser ut, samtidigt som oron speglar  allt och alla, menar Percy. Kunderna i orderstocken finns främst i Skandinavien och Nordamerika, samt några stycken i Brasilien vilket är starkt för oss.

-Vi gjorde också en koll på några svenska kunder som vi känner väldigt väl och självklart säger de inte att det är business as usual, men de säger att deras planering när det gäller satsningar inte ändrats. Men självklart påverkar den finansiella marknaden våra kunder eller kundernas kunder, vilket vi är vaksamma inför. Vi har verksamhet i Brasilien och USA, och det är varierande grad av oro överallt. Vi har mycket starka kunder främst inom hamn och skogsindustrin, vilket är viktigt. Några få handlar maskiner som kräver finansiering, och där kan beslutsamheten för investeringar påverkas

För snart ett år sedan flyttade Norrköpingsföretaget hem viss produktion från Franeker i Holland till Norrköping.

Hur har det utvecklats?

-Så här långt har det varit väldigt positivt. Vi har höga krav på de produkter som vi levererar, när det gäller kvalitet och funktion. Om man skickar maskiner som vi gör, tex till British Columbia, bokstavligen mitt i skogen, så måste maskinerna vara av yttersta skick och kvalitetsmässigt fylla de förväntningar och krav som finns. Genom att ta hem produktion kapar vi kostnader genom att effektivisera montage och genom att alla är närmre produkten. Det ser väldigt lovande ut så här långt, därmed känns det också väldigt kul.

-Nu har vi montage, sammansättning, slutproduktion och kvalitetskontroll i Norrköping. Vi tror att vi vinner i kvalitet. En del av tillverkningen innehåller många mantimmar och där är vi kanske inte bäst ännu i Norrköping. Det får man göra där det finns mest effektiva resurser, men vi vill ha montage, förbättringsprocesserna och kvalitetsarbetet samlat här. Vår vd sedan ett år tillbaka, Maria Bogren, med ett förflutet i produktionen (red: bland annat hos jordbruksmaskintillverkaren Väderstad), är jättenöjd.

-Vi har haft en finansiellt utmanande situation och är nu i olika processer med olika finansieringsalternativ som gör att vi kan fortsätta växa och vi tittar även på om vi som industri och exportföretag kan omfattas av några av de stöd eller garantier som uppkommit nu.

-Vi har ett litet men oerhört kompetent team och jobbar på i dessa orostider, som håller god kontakt med våra kunder. Vi har örat mot rälsen, står på tå och försöker lyssna av med vårt nätverk medarbetare i Nord- och Sydamerika och Europa för att få signaler från marknaden och omvärlden för att möta de utmaningar vi ser och som vi förväntar oss komma, säger Percy Österström.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT