Foto: MP bolagen Industri.

Jun 8, 2018

MP bolagen Industri tar klivet in i aluminiumvärlden


Investeringen i nya produktionslinjen en milstolpe.

På tisdagen invigde MP bolagen Industri i Ekenässjön en ny produktionslinje och tog därmed klivet in i aluminiumvärlden. Det skriver Vetlanda-Posten.

Sammanlagt deltog ca 90 gäster och anställda under tisdagens festliga invigning.

– Detta är en mycket viktig investering för MP bolagen och ligger helt i linje med vår målsättning, att ha den effektivaste och mest rationella produktionen jämfört med våra konkurrenter, säger koncernchef Peter Josephson.

Bakgrunden till investeringen sträcker sig till 2009 då MP bolagen tog beslutet att bredda sig i produkter för kabelförläggning. Företaget blev återförsäljare av fabrikatet Ductel, ett avtal som varade i fem år. För att ta över hela produktområdet förvärvades finska Nordic Aluminium Kabelvägar 2014.

– Att ha produktion i Finland innebär en utmaning, det är långa avstånd och språket är en annan faktor. Vi ville ha kontroll över produktionsflödet och en annan anledning är omtanken av vår hembygd, det är här i Ekenässjön vi vill verka, säger projektledare Anders Svennung.

För leveranssäkerheten kör man nu dubbelt, det vill säga både i Finland och i Ekenässjön, innan flytten av produktionen kan genomföras helt.

I nya produktionslinjen i Ekenässjön kommer kanaler, aluminiumprofiler för kablar, att tillverkas. 

– Nu har vi en komplett flödesordning. Vi köper in råmaterial som lackas, bearbetas i maskinen för att sedan flyttas till nästa hall där vi har lagerhållning, säger Svennung.

Produktionsvolymen i Ekenässjön kommer uppgå till 150 000 kanaler per år och investeringen skapar mellan 4-5 nya arbetstillfällen. Företaget ser en stor tillväxtpotential i Sverige och har nyligen även börjat sälja i Danmark.

 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  41
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  412