Foto: MP bolagen Industri.

Jun 8, 2018

MP bolagen Industri tar klivet in i aluminiumvärlden


Investeringen i nya produktionslinjen en milstolpe.

På tisdagen invigde MP bolagen Industri i Ekenässjön en ny produktionslinje och tog därmed klivet in i aluminiumvärlden. Det skriver Vetlanda-Posten.

Sammanlagt deltog ca 90 gäster och anställda under tisdagens festliga invigning.

– Detta är en mycket viktig investering för MP bolagen och ligger helt i linje med vår målsättning, att ha den effektivaste och mest rationella produktionen jämfört med våra konkurrenter, säger koncernchef Peter Josephson.

Bakgrunden till investeringen sträcker sig till 2009 då MP bolagen tog beslutet att bredda sig i produkter för kabelförläggning. Företaget blev återförsäljare av fabrikatet Ductel, ett avtal som varade i fem år. För att ta över hela produktområdet förvärvades finska Nordic Aluminium Kabelvägar 2014.

– Att ha produktion i Finland innebär en utmaning, det är långa avstånd och språket är en annan faktor. Vi ville ha kontroll över produktionsflödet och en annan anledning är omtanken av vår hembygd, det är här i Ekenässjön vi vill verka, säger projektledare Anders Svennung.

För leveranssäkerheten kör man nu dubbelt, det vill säga både i Finland och i Ekenässjön, innan flytten av produktionen kan genomföras helt.

I nya produktionslinjen i Ekenässjön kommer kanaler, aluminiumprofiler för kablar, att tillverkas. 

– Nu har vi en komplett flödesordning. Vi köper in råmaterial som lackas, bearbetas i maskinen för att sedan flyttas till nästa hall där vi har lagerhållning, säger Svennung.

Produktionsvolymen i Ekenässjön kommer uppgå till 150 000 kanaler per år och investeringen skapar mellan 4-5 nya arbetstillfällen. Företaget ser en stor tillväxtpotential i Sverige och har nyligen även börjat sälja i Danmark.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  13