Foto: MP bolagen Industri.

Jun 8, 2018

MP bolagen Industri tar klivet in i aluminiumvärlden


Investeringen i nya produktionslinjen en milstolpe.

På tisdagen invigde MP bolagen Industri i Ekenässjön en ny produktionslinje och tog därmed klivet in i aluminiumvärlden. Det skriver Vetlanda-Posten.

Sammanlagt deltog ca 90 gäster och anställda under tisdagens festliga invigning.

– Detta är en mycket viktig investering för MP bolagen och ligger helt i linje med vår målsättning, att ha den effektivaste och mest rationella produktionen jämfört med våra konkurrenter, säger koncernchef Peter Josephson.

Bakgrunden till investeringen sträcker sig till 2009 då MP bolagen tog beslutet att bredda sig i produkter för kabelförläggning. Företaget blev återförsäljare av fabrikatet Ductel, ett avtal som varade i fem år. För att ta över hela produktområdet förvärvades finska Nordic Aluminium Kabelvägar 2014.

– Att ha produktion i Finland innebär en utmaning, det är långa avstånd och språket är en annan faktor. Vi ville ha kontroll över produktionsflödet och en annan anledning är omtanken av vår hembygd, det är här i Ekenässjön vi vill verka, säger projektledare Anders Svennung.

För leveranssäkerheten kör man nu dubbelt, det vill säga både i Finland och i Ekenässjön, innan flytten av produktionen kan genomföras helt.

I nya produktionslinjen i Ekenässjön kommer kanaler, aluminiumprofiler för kablar, att tillverkas. 

– Nu har vi en komplett flödesordning. Vi köper in råmaterial som lackas, bearbetas i maskinen för att sedan flyttas till nästa hall där vi har lagerhållning, säger Svennung.

Produktionsvolymen i Ekenässjön kommer uppgå till 150 000 kanaler per år och investeringen skapar mellan 4-5 nya arbetstillfällen. Företaget ser en stor tillväxtpotential i Sverige och har nyligen även börjat sälja i Danmark.

 • Oct 15, 2019

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  Reportage När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  275
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  275
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  14