Den nya, stora maskinen, en Hermle C52 Milling Turning, och operatören Mats Åstedt. Foto: Modellteknik.

Dec 13, 2018

Nya maskinen bland de största i sitt slag i Sverige


"Det innebär att vi kan ta ta hem jobb som vi inte kunnat göra tidigare". Eskilstunaföretaget drivs av andra generationen och bäddar för framtiden.

– Vi måste hela tiden ligga i framkant för att behålla vår position.

I samma andetag nämner Johan Tegnemo, teknisk försäljningschef på Modellteknik, den nya femaxliga Hermle-maskinen som en bekräftelse på detta.
– Det är ett led i vår fortsatta investering i femaxlig teknik.
Företaget i Eskilstuna älskar utmaningar. Med den nya maskinen kan de anta nya...

1960-talet var ett år gammalt när Åke Andersson startade Eskilstuna Modellsnickeri tillsammans med Ingvar Karlsson. Då tillverkades modeller främst i trä för framför allt gjuterier.

Idag drivs företaget, som fått det mer anpassade namnet Modellteknik, vidare i andra generationen med Roger Andersson som ensam ägare och vd.

Modelltillverkning är ett precisionsarbete och noggrannheten, formkänslan och den högt utvecklade spatiala förmågan hos företagets anställda har följt med och utvecklats till dagens avancerade metallbearbetningsindustri där tonvikten ligger på formtillverkning, enstyckstillverkning och kortserieproduktion.

Modelltillverkningen har alltså följt med under decennierna, men kompletterats med avancerad skärande bearbetning.

Trä används numera inte i modelltillverkningen utan har ersatts av plastmaterial som till exempel UREOL.

I mitten av 90-talet delade de båda kompanjonerna på sig och Ingvar Karlsson fortsatte med modelltillverkning medan Åke Andersson även inledde legoarbete i andra material.

I huvudsak bearbetas alltså metall i de skärande processerna hos Modellteknik.

– Vi jobbar främst i aluminium, järn och stål, men även rostfritt/syrafast stål. Det handlar så väl om gjutgodsbearbetning som om bearbetning direkt ur ämnesblock.

Våra kunders materialval är sällan något hinder, vi bearbetar i de flesta förekommande material, säger Johan Tegnemo.

Ett steg upp med ny Hermle
Så sent som i maj installerades den nya Hermle-maskinen som levererats av INDEX-TRAUB Nordic, och just nu körs de första projekten i maskinen.

Att det blev en Hermle är inte något undantag, utan snarare regel. Samarbetet med INDEX-TRAUB Nordic är väletablerat och den stora maskinen är Hermle-maskin nummer sex i verkstaden.

– Det är väldigt precisa och exakta maskiner som klarar tuffa krav och toleranser. Det är alltså en medveten strategi och dessutom är våra operatörer väl bekanta med maskinuppbyggnaden och tekniken.

– Det är ett steg framåt för oss och maskinen betyder väldigt mycket för vår fortsatta verksamhet, säger Tegnemo.

Hermle C52 U Milling Turning är en stor maskin, bland de största i sitt slag i Sverige med ett arbetsområde på x-y-z 1000 x 1100 x 750. Den kan inte bara fräsa utan också svarva, med ett bord som roterar i 500 varv/min.

Ökad bredd för fortsatt avancerad bearbetning
– Det innebär att vi kan ta ta hem jobb som vi inte kunnat göra tidigare.
Det betyder alltså att företaget såväl kan bredda kundbasen som ta in mer och större jobb från befintliga kunder.
– Investeringen är framför allt gjord för att vi ska kunna bearbeta större, runda detaljer, exempelvis större impellerblad.

Impellern är ett tydligt exempel på Modelltekniks spetskompetens. Foto: Modellteknik.

Den nya Hermle-maskinen är inte ensam om att arbeta i fem axlar. Ytterligare ett tiotal femaxliga finns sedan tidigare på Modellteknik.
– Det är naturligtvis viktigt för oss att ständigt vara uppdaterade och ligga i framkant , säger Tegnemo. Att följa med i utvecklingen och erbjuda den senaste skärande tekniken är nödvändigt för att vi ska behålla vår position.

Modellteknik betraktar sig som en av de ledande på sitt område i landet, och att företaget tillverkar avancerade detaljer finns det många exempel på. Inte minst impellrar, som kräver en femaxlig maskin.

– Bearbetning som kräver stor CAD/CAM-kunskap och programmeringsvana är vi riktigt vassa på, säger Johan Tegnemo.

Komplexiteten och den avancerade bearbetningen bevisas också av de branscher Modellteknik levererar till;
– Automotive är totalt sett den största sektorn, tätt följd av försvarsindustrin och medicinteknik. Vi gör en hel del designmodeller till fordonsindustrin. Prototyp-tillverkning och korta förserier i våra kunders utvecklingsfaser i första hand.
– Oftast tillverkar vi först en gjutmodell, köper gjutgodset, bearbetar och ytbehandlar monterar ingående komponenter och levererar monteringsfärdiga produkter till våra kunder. Gjutning (fifty-fifty segjärn och aluminium) och ytbehandling köper vi men står alltså för modelltillverkningen och bearbetningen själva. Vi tar hela projekten från ax till limpa och ansvarar för hela processkedjan.
– Ett visst mått av serieproduktion har vi också, men det är än så länge en mindre del av verksamheten. Då handlar det också om avancerad bearbetning och direktbearbetning från ämnesmaterial, typ aluminiumblock, syrafast rostfritt eller stål.

Reversed engineering

På senare år har företaget fått ett nytt ben; reversed engineering.

– Vi har investerat i en 3D-scanner, så vi kan scanna av en produkt, få upp en CAD-fil och modellera om den till en användbar step-fil.
– Det finns en hel del produkter som togs fram innan det fanns CAD. Det kanske inte ens finns en vanlig ritning. Då är den här tekniken väldigt bra.

Maskinen är en kombinerad scanner och mätinstrument, en ROMER Absolute Arm från Hexagon. Den demonstrerades i Modellteniks monter i B-hallen på Elmia Subcontractor, mitt emot Hexagon för övrigt.

– Vi använder den också som ett mätinstrument. I synnerhet är den användbar på stora detaljer som är svåra att flytta. Armen kan vi ta ut till maskinen och mäta på plats.
– Vi är lite i uppstarten med den här tekniken, men har redan tagit en del jobb som är rena scannings-uppdrag där vi tagit fram nya CAD-filer år kunder.

Växer med nya lokaler
Modellteknik bäddar alltså för en framtid man tror på och ytterligare en bekräftelse på detta är investeringen i en ny fastighet på 1 700 kvadrat.
– Det är grannfastigheten som vi tidigare ägt, innan delningen, när det var snickeri. Sedan dess har fastigheten hyrts av ett plåtföretag i många år. När de nu byggde nytt och flyttade ut fick vi chansen att köpa tillbaka fastigheten.

Efter en del renovering kan nu Modellteknik expandera på ett sätt man inte haft möjlighet till tidigare.

– När vi köpt en ny maskin har vi varit tvungna att plocka bort en annan. Vi har kunnat uppdatera maskinparken men inte haft möjlighet att öka kapaciteten. Det kan vi nu. Vi har flyttat in fyra maskiner i den nya lokalen och har plats att expandera ytterligare.

Med ökade lokalresurser och uppgraderad maskinpark kan nu Modellteknik också börja snegla på andra branscher.
– Vi har redan fått in några projekt till den nya maskinen, detaljer som vi inte kunnat ta tidigare, slutar Johan Tegnemo.Det känns som en helrätt investering och medger möjligheter att växa i våra nya lokaler. Vi ser vi framåt mot nya utmaningar.

 • Mar 21, 2019

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Reportage Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4
 • Mar 21, 2019

  Dacke Industri förvärvar Optronic

  Nyheter Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i Optronic Partner pr AB, som är ledande i Norden inom utveckling och tillverkning av optiska sensorer för industrin.
  8
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  459
 • Mar 21, 2019

  Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand

  Branschnytt Lösningen ger Permascand ökad produktion med lägre bemanning, bra flexibilitet för nya produkter och korta konverteringstider. 
  62
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  208

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4