Thomas Visti.

Jun 19, 2018

MiR lanserar större och starkare mobil robot


Efterlängtat önskemål från industrin: en större, starkare och snabbare version av den populära roboten.

Mobile Industrial Robots (MiR), marknadsledaren inom mobila samarbetsrobotar, uppfyller nu en efterlängtat önskemål från industrin: en större, starkare och snabbare version av den populära roboten, som banar väg för ännu fler användningsmöjligheter.

På Europas största automationsmässa Automatica lanserade MiR i dag sin senaste innovation, MiR500. Roboten har en lyftkapacitet på 500 kilo och kan automatiskt hämta, transportera och leverera lastpallar med en hastighet på upp till 7,2 km/h. Industrin kan nu optimera sin logistik genom hela tillverkningskedjan, från lager till varuleverans, med en komplett flotta av flexibla MiR-robotar för såväl tyngre som lättare transporter.

Med MiR500 håller vi fast vi den beprövade, kraftfulla teknik och säkerhet som har gjort oss till den främsta globala leverantören av autonoma mobila robotar. MiR500 har utvecklats mot bakgrund av de behov som vi har sett hos befintliga och potentiella kunder, som har prövat våra andra robotar och nu ser stora möjligheter med att automatisera interntransporten av tunga föremål och Europapallar. Med MiR500 sätter vi nya standarder för hur företagen kan använda autonoma mobila robotar”, förklarar Thomas Visti, VD på Mobile Inudstrial Robots.

Säker och effektiv förflyttning av pallar och tunga föremål

På samma sätt som MiR:s övriga robotar manövrerar MiR500 säkert och kringgår människor och andra hinder. Tack vare MiR:s avancerade teknik och sofistikerade programvara kan MiR500 se alla hinder i en omkrets på 360° och kan därmed förflytta sig självständigt och hitta den effektivaste vägen till sin destination – även i dynamiska miljöer där människor och fordon rör sig.

Den mobila samarbetsroboten har utvecklats för att uppfylla de höga säkerhetsnormerna som krävs för att uppnå den erkända TÜV-certifieringen. Tekniken är i grunden densamma som i MiR100 och MiR200, som redan optimerar tillverkningsprocesser runt om i världen hos några av världens största multinationella koncerner. Skillnaden är storleken, bärkraften och användningsmöjligheterna.

MiR500 är en extremt robust robot, som har en ännu mer kraftfull konstruktion än våra andra robotar och som passar perfekt in i industriella miljöer. Dessutom har vi fört vidare principerna från MiR100 och MiR200, där flexibilitet och användarvänlighet står i centrum. Det betyder att det inte krävs någon tidigare erfarenhet för att kunna programmera MiR500. Samtidigt är det enkelt att utveckla och byta ut toppmoduler, så att roboten kan användas till olika transportändamål. Den kan exempelvis monteras med en pallgaffel, ett transportband eller en robotarm”, berättar Thomas Visti.

Storleksmässigt motsvarar MiR500 standardmåtten för en Europapall, och MiR väntar sig att merparten av de sålda MiR500-robotarna kommer att användas för att transportera pallar inom industrin och i lagerlokaler runt om i världen. Palltransporten sker med hjälp av MiR:s specialutformade pallgafflar och pallstativ, som garanterar säker hantering och transport. Tack vare sin höga hastighet kan MiR500 effektivisera palltransporten i alla typer av företag och frigöra medarbetarnas kapacitet till mer värdeskapande arbetsuppgifter.

En marknad under snabb utveckling

Enligt International Federation of Robotics kommer marknaden för mobila robotar att explodera på allvar under de kommande åren.

Industrin letar efter nya sätt att optimera tillverkningen för att öka sin konkurrenskraft, och interntransporterna är den sista pusselbiten i automatiseringen som saknas. Där har vi haft perfekt tajming med vår mobila samarbetsrobot”, säger Thomas Visti.

Från 2015 till 2016 femdubblade MiR sin robotförsäljning. Från 2016 till 2017 tredubblades omsättningen till 77,5 miljoner kronor (DKK), och enligt budget kommer omsättningen för 2018 att åtminstone fördubblas jämfört med föregående år. MiR planerar att öka sin sammanlagda personalstyrka från nuvarande 65 anställda till cirka 120 anställda år 2018.

Om Mobile Industrial Robots:

Mobile Industrial Robots grundades 2013 av den erfarne robotutvecklaren Niels Jul Jacobsen, som är en nyckelperson i själva uppbyggnaden av Danmarks blomstrande, internationellt erkända robotkluster.

MiR-robotarna har sedan länge bevisat sitt värde, och tusentals robotar kör nu runt i den globala industrin och automatiserar interntransporterna. MiR har därmed skapat en helt ny marknad, och 2017 levererade företaget robotar för 77,5 miljoner kronor till industrin.

Användarna av MiR-robotar kommer ifrån en mängd olika multinationella företag, bland andra Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi och Flex.

För inte så länge sedan köptes MiR upp av den ledande leverantören av automatiserad testutrustning, amerikanska Teradyne, som för tre år sedan även köpte danska Universal Robots.

MIRLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • dmgmori Reportage

    Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

    Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
    234