Rade Paunovic, vd Microprecision.

May 15, 2020

Microprecision kör med full styrka i krisen


Men framtiden är oviss.

Microprecision i Kungsängen är kanske, som vd Rade Paunovic säger, ett ganska atypiskt företag i dessa kristider.

– Vi har inte dragit ner personalstyrkan utan kör för fullt, säger han.

I nästa andetag måste han dock konstatera att visst påverkas man av pandemin.

– Med lägre tröskel för hur sjuk man ska vara när man bör stanna hemma, har vi högre sjukfrånvaro än vanligt.

På Microprecision producerar man nästan som vanligt, mitt i den pandemi vi alla lider av. Men ägare och vd Rade Paunovic menar att företaget inte är riktigt typiskt för en underleverantör just nu.

– Vi har mycket att göra, säger han. Men visst påverkas vi av Corona-viruset i viss mån. Vi har högre sjukfrånvaro än vanligt, även om vi inte är drabbade av viruset. Vi följer anvisningarna och stannar hemma om vi känner oss lite dåliga.

Dessutom har man stoppat alla oanmälda och obokade besök tills vidare av samma anledning.

Rade Paunovic knyter an till problematiken med stopp i tillverkningen för stora företag som lägger produktion utomlands och vad det kan få för effekter efter krisen. Får vi hem jobben?

– Det är naturligtvis ett önsketänkande, säger han. Men det går mot deras politik att köpa billligt för att ha en konkurrenskraftig produkt. Det är ju ett avvägande som företagen måste göra. Har de råd att ta hem jobben gör de kanske det. Det kan ju variera från bransch till bransch.

Han menar dock att situationen kan vara ett incitament för svenska underleverantörer att våga satsa på automation för att därmed stärka sin konkurrenskraft gentemot låglöneländer och på det sättet bli attraktivare leverantör till de stora OEM-företagen.

– Det är ju stora investeringar det handlar om, så det krävs naturligtvis att de stora företagen ger dem kontrakt på jobb för att de ska ta steget. Man måste ha något i ryggen för att man ska investera i automation.

På Microprecision satsar man på automation och har ganska nyligen installerat några robotceller.

– Det känns väldigt bra att ha fått in automation. Vi jobbar med utbildning internt och flera får jobba med det och utvecklas.

Ökar kapaciteten med ännu en Enshu

Microprecision AB i Kungsängen är en av de största kontraktstillverkarna i Mälardalen.

Företaget har mer en 40 års erfarenhet av skärande bearbetning och har idag omkring 60 anställda. Bland kunderna finns företag från Sveriges ledande industri.

För att kunna möta sina kunders förfrågningar har Microprecision nyligen investerat i en mycket snabb och driftsäker horisontell flerop från japanska Enshu.

Maskinen, en Enshu GE460HE, har 500mm paletter, 90m/min i snabbtransport, 1G i acceleration och byter verktyg på (spån-spån) på 2.4 sekunder. Den bl.a. är utrustad med 50 bars spolning genom spindeln, kylvätskerening med trumfilter, spindelprob för mätning av arbetsstycken och brottskontroll i verktygsmagasinet.

Rade Paunovic, vd Microprecision, har erfarenhet av Enshu sedan flera år tillbaka. I systerföretaget Davax i Serbien finns sedan tidigare 5 st horisontella Enshu-maskiner, både av typen GE460HE och GE480HE.

Den nya maskinen har precis installerats i Kungsängen.

– Vi hade planerat att investera i ytterligare ett par maskiner, säger Rade Paunovic. Men under de här omständigheterna har vi valt att skjuta på de inköpen några månader.

Produktionen rullar alltså på i Kungsängen, men Rade Paunovic vidhåller att framtiden är oviss.

– Regeringen måste agera snabbare, säger han. Snart kanske Corona är över, men tyvärr är också många företag det. Framtiden är oviss och svensk industri orkar nog inte inte med den här tillvaron så länge till. 

(Sedan artiklen skrevs har flera åtgärder från regering gjorts, red anmärkning)

Mikael Harrison, Svensk Verkstad. Från Svensk Verkstad Magasin 28 april 2020.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT