Metso Outotec Skellefteå. Foto: Metso Outotec.

Apr 9, 2021

Metso Outotec: Delar av fackliga förhandlingar nu klara


Så många lämnar i Skellefteå.

Den 3 februari i år lade Metso Outotec varsel inom affärsområdena Mineraler, Metaller och Service, framförallt rörande verksamheterna i Skellefteå och Sala, men även Trelleborg. Det totala varslet i Sverige rörde sig om cirka 80 tjänstemän. 

I juli förra året slogs Metso Minerals och Outotecs koncerner ihop och den 1 februari 2021 bildades det gemensamma bolaget i Sverige, Metso Outotec Sweden AB. Som en följd av ändrad produktstrategi och affärsmodell samt synergimål från sammanslagningen kallade Metso Outotec lokala fackföreningar till förhandlingar om omstrukturering.

Därefter har ytterligare ett varsel lagts i Trelleborg den 8 mars, rörande 30 tjänster i produktionen.

Nu är delar av förhandlingarna klara.

-I Skellefteå lades ett varsel på 30 tjänstemän och förhandlingarna resulterade i att 23 tjänster försvinner, säger Ulf Kendrup, vd för Metso Outotec Sverige AB, till Svensk Verkstad. Av dessa 23 är det 13 som blir uppsagda och övriga tio handlar om naturlig pensionsavgång eller har erbjudits och accepterat andra tjänster inom bolaget, förklarar han.

Ulf Kendrup, vd Metso Outotec Sverige AB.

I Trelleborg varslades sex tjänstemän och av dessa blir det fyra som får lämna. Förhandlingarna rörande 30 tjänster i fabriken i Trelleborg pågår fortfarande och förhandlingarna i Sala förväntas bli klara inom närmsta veckorna.

Även om utfallet blev lägre än aviserat är det svårt för de som drabbas, säger Ulf Kendrup och berättar att företaget även tar hjälp av Trygghetsrådet.

Bakgrunden till omstruktureringarna och personalminskningen i Skellefteå är främst är en kombination av ändrad produktstrategi och marknadsanpassning.

Investeringar i Trelleborg

-I Sala omstrukturerar vi främst på grund av ändrad produktstrategi, affärsmodell och på grund av sammanslagningen. Vad gäller Trelleborg flyttar vi delar av den mer personalintensiva tillverkningen, medan den mer maskinintensiva och mer automatiserade tillverkningen blir kvar. I vilken vi under föregående år och i år investerar i maskinparken och satsar i stället, förklarar Ulf. Det handlar om tillverkning av större reserv- och slitprodukter inom gummi/polymet, såsom bland annat stora gummifordringar till slitytor för stora kvarnar och gruvdumpers.

I Trelleborg har man nu bland annat en ny stor press på plats och har planer på att automatisera mera.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT