Swerim

Stort intresse bland deltagande företag i projektet VarGa (Adaptive control of Varying join gap in LBW). Foto: Swerim.

Aug 5, 2019

Metod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsning


Full pott när forskarna i projektet VarGa hittade en metod att identifiera osynliga skarvar inför lasersvetsning.

Tänk dig två plåtar som ska svetsas samman, till exempel till flygplansindustrin: Kanterna på plåtarna kan vara så väl bearbetade att skarven – den så kallade stumfogen – blir helt osynlig både för ögat och en robotiserad lasersvets. Det innebär att om det skett en liten förskjutning på plåtarna, så kan lasersvetsens inprogrammerade bana missa fogen. Även om det bara handlar om tiondelar av en millimeter kan laserstrålen i praktiken gå helt eller delvis utanför den skarv som ska fogas samman. Resultatet är att den svetsade plåten förvisso sitter ihop, men är försvagad. För att spåra dessa defekta plåtar krävs tids- och resurskrävande kvalitetskontroller.

Kjell- Arne Persson vid metallforskningsinstitutet Swerim var projektledare för en grupp forskare som fann lösningen på problematiken, i projektet med akronymen VarGa (Adaptive control of Varying join gap in LBW). Genom en kamera monterad på svetsoptiken kan den ”osynliga” stumfogen identifieras och lasersvetsen jobba med exakthet.

– Genom bildbehandling har kameran, som går genom samma optik som laserstrålen, lärt sig ta bort ointressant information som till exempel repor i plåten. Istället styrs laserstrålen till den verkliga fogen med exakthet, berättar Kjell-Arne Persson vid Swerim, som i projektet VarGa samarbetat med forskare vid Luleå Tekniska universitet och Högskolan Väst.

Projektet uppnådde sitt mål, med ett system som effektivt identifierar själva fogen i plåtar med en så kallad ”stumfog med nollspalt”. Lasersystembyggarna Permanova Lasersystems har tagit över de algoritmer och bildbehandlingssystem som forskarna kom fram till, för att vidareutveckla det affärsmässiga konceptet.

Vinnova finansierade projektet VarGa med 5 miljoner  kronor. Forskningsinstitut, högskola och universitet har även samverkat med lasersystembyggare Permanova Lasersystems, branschorganisationen Svetskommissionen samt företagen GKN Aerospace; Siemens Turbo Machinery, Brogren Industries, Wugang Tailored Blanks och Northcone.

Vill du veta mer om VarGa? Kontakta Kjell-Arne Persson, kjell-arne.persson@swerim.se
Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.
 • Dec 12, 2019

  Hållande verktyg blir smartare

  Reportage – Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk.
  0
 • Dec 12, 2019

  80 procent laddbara bilar till 2030

  Miljö Under onsdagen presenterades branschens färdplan för fossilfritt. Utbyggd infrastruktur och skattereformer är några politiska insatser som krävs.
  8
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sandvik Coromant tar täten online

  Som ledande tillverkare av skärverktyg satsar Sandvik Coromant på webbaserade tjänster för kunder som vill söka information och köpa verktyg online. Se filmen.
  183

SENASTE NYTT

 • Hydraulhållare Reportage

  Hållande verktyg blir smartare

  – Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk.
  0