getinge

Foto: Getinge.

Mar 27, 2020

Medicinteknikföretag går mot strömmen i coronakrisen


Getinge meddelade i förra veckan att man ökar produktionskapaciteten för ventilatorer med 60% för att stötta intensivvårdsavdelningar globalt.

Getinge har sedan utbrottet av COVID-19-pandemin sett en ökad global efterfrågan på ventilatorer (respiratorer), extrakorporeal livsuppehållande teknik (ECLS) och avancerad monitorering för intensivvårdsenheter. För att möta den globala efterfrågan meddelade Getinge i förra veckan att man tillfälligt ökar sin produktion av ventilatorer med 60 % 2020 jämfört med 2019 i produktionsanläggningen i Solna. 

Enligt Världshälsoorganisationen utvecklar ungefär 14 % av COVID-19 drabbade personer allvarliga sjukdomar som kräver sjukhusvistelse och syrestöd, och 5 % kräver inläggning på en intensivavdelning.

”För att möta den ökade efterfrågan på ventilatorer inför vi ytterligare ett skift i vår produktionsanläggning”, säger Elin Frostehav, Vice President Critical Care Getinge. ”De producerade ventilatorerna kommer att levereras globalt baserat på nuvarande kundefterfrågan”.

Tidigare i veckan meddelade Scania att ett 50-tal av deras permitterade anställda fått i uppdrag att jobba för Getinge att öka sin produktion av respiratorer.

Nu för bolaget dialog med bland andra Volvo och Ericsson för att hitta ytterligare möjligheter att öka produktionstakten, skriver DI enligt Omni.

– Det kan bland annat handla om att dra nytta av deras stora kunskap inom inköp och logistik, säger Getinges vd Mattias Perjos. Efterfrågan efter bland annat ventilatorer har ökat enormt kraftigt inte bara för oss utan för alla aktörer, säger Mattias Perjos.

År 2019 producerade Getinge fler än 10 000 ventilatorer, vilket motsvarar cirka 3 BSEK av nettoomsättningen (inklusive service och reservdelar). Produktionen 2020 har varit igång utan störningar och ökar alltså, i nära samarbete med Getinges underleverantörer och givet fortsatt materialtillgång från underleverantörerna.

”Våra team gör sitt yttersta varje dag för att hjälpa våra kunder att rädda liv”, fortsätter Elin Frostehav. ”Jag är mycket stolt över våra engagerade säljteam och servicetekniker som dagligen stöttar våra kunder”.

Den förväntade ökningen i efterfrågan och produktionskapacitet för ventilatorer förväntas vara postitivt för Getinges resultat.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT