Fräs från Sandvik Coromant utför cubing i en passering utan gradbildning. Foto: Sandvik Coromant.

Jan 16, 2019

Med fokus på första bearbetningssteget inom bearbetning av aluminium


Sandvik Coromant presenterar sin tangentiella hörnfräs M5Q90 för första grovbearbetningssteget av gjutna aluminiumdetaljer för fordonsindustrin.

Det nya verktyget är framtaget för ”cubing” (det första bearbetningssteget av plana ytor efter gjutning) i en passering utan risk för gradbildning på detaljerna. Fräsen är utrustad med tangentiellt placerade PCD-skär som ger ett mjukt och stabilt skärförlopp för att minska strömförbrukningen och eliminera vibrationer. Detta koncept säkerställer en pålitlig funktion, ger ökad skärlivslängd, oöverträffad ytjämnhet, hög spånavverkningshastighet och ökar antalet detaljer per skär.

”För att öka effektiviteten har vår nya tangentiella hörnfräs M5Q90 specialutformade skärkroppar och speciella PCD-skärgeometrier med en positiv skärvinkel för att reducera skärkraften och belastningen på den bearbetade komponenten”, förklarar Emmanuel David, Global Automotive Product Manager på Sandvik Coromant. ”Skären, som är lätta att montera och justera, minskar kostnaden per detalj och bidrar med en hög precision och repeterbarhet”, tillägger Jacques Gasthuys, Global Automotive Application Engineer.

M5Q90-skärkropparna utformas enligt kundens specifikationer och uppfyller därmed kraven för högproduktiv bearbetning. Verktyget kan bearbeta i höga matningshastigheter över 20 000 varv/min. Alla skärkroppar, oavsett storlek har samma konstruktion vad gäller skärläge, skärvätskekanal, ställvinkel och spånvinkel. Skären finns alltid som lagerlagd standard.

Om så önskas kan skärkroppens skärlivslängd förlängas ytterligare i speciallösningar med PCD-skär som skyddas av rader med solida hårdmetallskär, en konfiguration som även ökar skärdjupet. Medan standardverktyg med PCD-skär har ett skärdjup på 2–4 mm (0,079–0,157 tum) vid fullt ingrepp, kan detta utökas till mer än 4 mm (0,157 tum) vid användning av speciallösningen som har rader med solida hårdmetallskär.

Cylinderhuvuden och motorblock av aluminium är typiska komponenter som bearbetas med detta verktyg och är vanligt förekommande framförallt hos företag som gjuter fordonsdelar eller Tier 1-/Tier 2-leverantörer. Som exempel skulle cubing på ett gjutet cylinderhuvud innefatta bearbetning av kamaxelns yta och förbränningsytan. Typiska skärdata vid användning av M5Q90 kan vara en hastighet på 2 500 m/min (8 202 ft/min) och en matningshastighet på 0,20 mm (0,008 tum). Användare drar också nytta av högprecisionstillförsel av skärvätska, vilket gör det möjligt att använda verktyget till applikationer med antingen emulsion eller minimalsmörjning, MQL.

M5Q90 är ett välkommet tillägg i Sandvik Coromants sortiment för bearbetning av fordonsdetaljer av aluminium, som ett komplement till verktygslösningarna M5B90, M5C90, M5F90, CoroMill® Century/590 och M5R90.

Då den klarar av både plan- och hörnfräsning är M5Q90 även lämplig för många applikationer inom den allmänna verkstadsindustrin och flygindustrin.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT