Sneha Goel, Paria Karimi och Tahira Raza är tre av de kvinnliga doktoranderna inom produktionsteknik. Foto: Högskolan Väst.

Feb 13, 2019

Markant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknik


På bara några år har antalet kvinnliga doktorander och medarbetare ökat markant inom Högskolan Västs produktionstekniska forskning inom ramen för Primus. Flera av dem kommer från universitet i Indien, Tyskland, Pakistan, Iran och andra länder.

 

– Det är en mycket positiv utveckling för både vår forskningsmiljö och hela teknikbranschen. Kvinnor har länge varit underrepresenterade inom produktionsteknik, konstaterar Per Nylén, föreståndare för forskargruppen Produktionsteknik Väst som ingår i Primus.

2019 är andelen kvinnor högre än någonsin på Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik. Av dagens doktorander är ungefär en tredjedel kvinnor. 2018 blev Ana Bonilla Högskolan Västs första kvinnliga doktor i produktionsteknik. I januari anställdes italienska Lidia Baiamonte som postdoc inom termisk sprutning. Hon är en av totalt 14 kvinnliga forskare och forskarstuderande inom forskargruppen Produktionsteknik Väst som finns på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan.

Några av de doktorander som finns på plats är Sneha Goel, Paria Karimi och Tahira Raza. 

- Jag trivs mycket bra i det internationella teamet här. Här spelar det ingen roll alls att jag är muslim och kvinna. Alla accepterar mig som jag är. Kunskap är viktigare än kulturell bakgrund, säger Tahira Raza.

Här kan du ta del av hur de tre ser på Sverige, samhället och forskningsmiljön.

”Viktiga förebilder för unga tjejer”
– Vi ser många fördelar med att fler kvinnor söker sig till vår forskningsmiljö, säger Per. Med en jämnare fördelning mellan kvinnor och män får vi större mångfald och en bättre arbetsmiljö. Kvinnor tillför andra erfarenheter och perspektiv på forskningen och deras nätverk öppnar vår verksamhet för nya kretsar.

– Kvinnorna blir också viktiga förebilder för unga tjejer som funderar på sitt yrkesval och det är oerhört värdefullt på lång sikt. Det innebär ju också att industrin får fler kvinnliga ingenjörer i framtiden.

Sjutton nationaliteter
Samtidigt har den produktionstekniska forskningen stor internationell attraktionskraft. Sjutton nationaliteter och fem världsreligioner finns representerade i forskargruppen.

– Sedan några år tillbaka har vi en fantastisk mångfald i vår forskningsmiljö. En majoritet av både våra kvinnliga och manliga forskare och medarbetare kommer från universitet i Asien och Europa. Kanske har vi rentav Trollhättans mest internationella arbetsplats?

– Vår forskning inom vissa produktionstekniska områden ligger långt framme med internationella mått mätt. Dessutom finns en unik testbädd med mycket avancerad labbutrustning på PTC.

Svensk jämställdhet uppskattas
Per tror även att Sveriges nivå på jämställdhet kan vara värdefull för många utländska kvinnliga medarbetare.

– Det handlar inte enbart om jämställdhet på arbetsplatsen och i det svenska samhället. Här är det också praktiskt möjligt att kombinera en krävande doktorandtjänst med att vara småbarnsförälder, tack vare föräldraledigheten. 

Några andra röster
Gästforskaren Andrea Putz och Lujain Banbouk som gjort praktik säger så här om sin tid hos forskargruppen inom produktionsteknik:

Andrea Putz, doktorand inom Materialteknik, Graz Tekniska Universitet, Tyskland

”Jag forskar om svetsning i duplexa rostfria stål och upptäckte att det gjorde även forskaren Vahid Hosseini från Högskolan Väst. Vi möttes på en konferens i Genua och jag bjöds in att gästforska och medverka i hans forskning här under tre månader. Det gav mig mycket värdefulla kunskaper på kort tid. Jag blev väl mottagen av forskargruppen och fick möta många trevliga kolleger från Sverige och övriga världen. Jag hoppas kunna komma tillbaka när jag är klar med min avhandling.”

Lujain Banbouk, elingenjör, Aleppo University, Syrien

”Jag är mycket nöjd med mina tre månaders praktik hos svetsgruppen inom Produktionsteknik Väst. Som forskningsassistent till en doktorand lärde jag mig en hel del om mikroskopi och metallografisk analys, och även att använda utrustningen i materiallabbet. Det blev en lärorik och mycket trevlig praktikperiod. Den inspirerade mig att läsa en masterutbildning på Högskolan Väst – fast jag från början hade tänkt att söka ett jobb.”

Text: Christina Axelson




 • Jun 25, 2019

  Sex av tio ingenjörer jobbar övertid

  Arbetsliv En majoritet av de som är yrkesverksamma i företag har för stor arbetsbörda. Det visar nya siffror från Sveriges Ingenjörer.
  154
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • VQT6 end mill_end view Teknik

  6-skärig konvex konisk pinnfräs

  VQ, den senaste serien av pinnfräsar från Mitsubishi Materials har utökats med ytterligare en innovativ ny 6-skärig konvex konisk fullradiepinnfräs, VQT6UR.
  14