May 9, 2017

Nu strömmar människorna med kontrollbehov till


På tisdagen öppnar den 31a Control i Stuttgart, världens ledande mässa för mätning och kontroll. Svenska Douglas Hellström och Fast Tools är på plats.


Mässan i Stuttgart ligger lättillgänglig, alldeles intill flygplatsen. Lätt alltså även för svenskar att ta sig till.

Hur är det med de svenska besökarna?
– Trots att mätning är ett viktigt område tycks inte särskilt många svenskar besöka den, säger Lars Öhman på Douglas Hellström, som deltar på mässan med flera leverantörer.

– För vår del är Control alltmer intressant eftersom vi växer på mätområdet med framför allt italienska Alpa, säger kollegan Nathalie Wahlberg som också företräder e-handelsbolaget Fast Tools som marknadsför Alpas sortiment.

– Vi kommer framförallt att träffa våra leverantörer på mässan, men förhoppningsvis också några kunder, säger Lars Öhman.

Det är första gången kollegorna Öhman och Wahlberg besöker mässan, vilket hänger ihop med det ökade samarbetet med framför allt Alpa.

– Alpa har ett brett sortiment av mätverktyg, allt från skjutmått till mätmaskiner.

– Vår mätverksamhet har vuxit ganska rejält i år, säger Nathalie. Både genom våra befintliga leverantörer och att vi fått ett antal nya. Vi har länge samarbetat med Quality Gauges i Stockholm, ett företag Ulf Eriksson drivit i egen regi i 20 år. Douglas Hellström AB förvärvade företaget tidigare i år och då har vi fått hans många kunder och leverantörer.

– Vi har flera av våra leverantörer på plats i Stuttgart, säger Lars Öhman. Bland andra LMW, eller Lehren- und Meßgerätewerk Schmalkalden, om man ska vara noga. Här handlar det framför allt om gängtolkar, gängringar och håltolkar – fasta mätdon. Dessutom några andra leverantörer.

Nathalie Wahlberg och Lars Öhman packar en sändning från Lehren-und Meßgerätewerk Schmalkalden GmbH, en tysk tillverkare av mätverktyg.

Öhman konstaterar alltså att inte särskilt många svenskar söker sig till Control.

– De flesta väljer nog istället EMO. Där finns ju också en del mät. Den är ju dessutom mycket bredare och de flesta väljer nog att åka dit istället. Control är en väldigt nischad mässa och de som tar sig hit är nog ute efter något speciellt.

Control är av förklarliga skäl inte lika stor som EMO, men breder ut sig över 50 000 kvadratmeter och drar totalt sett väldigt mycket folk.

– Den är ju störst i sitt slag i världen och har dessutom systermässor i Indien och Kina. De arrangeras i juni respektive augusti i år.

När Lars Öhman och Nathalie Wahlberg åker till Stuttgart stannar de i två av de fyra mässdagarna.

– Vi har inte gjort några större arrangemang kring mässan, men någon svensk kund ska vi försöka möta.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • dmgmori Reportage

  Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

  Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
  189

 • Teknik

  Fräsarna går på djupet

  Dormer Pramet har utvidgat sitt fräsprogram för formverktygstillverkning och övrig bearbetning med ett flertal nya produkter.
  17