Foto: Svensk Verkstad

Sep 20, 2019

Många robot- och helhetslösningar på EMO


Smartare lösningar och ny teknik är det som gäller i Hannover.

Efter en vecka på världens största mässa för metallbearbetning, kan vi konstatera att det är många robotar i montrarna på EMO.
En del tycker för många, de menar att det tar bort lite uppmärksamhet från andra smarta lösningar. Men mycket handlar dock om automation på årets upplaga av mässan i Hannover. Hur kan "metal cutting industrin" bli mer effektiv är det som frenetiskt jobbas på. Multimaskiner och maskiner med inbyggda automationslösningar samt smarta lösningar som hanterar hela kedjan är ett stort ämne här nere.
Mycket automation i Schunks monter. 

Allt fler maskinleverantörer satsar hårt på att kontrollera hela produktionsprocessen. Med till exempel datasimulering kan mindre företag nu förenkla och säkerställa sin tillverkning, vilket minskar riskerna för hela produktionen. Virtual reality är också något som ökar och används till exempel mycket i samband med service. Hos Zoller ser vi smarta lösningar för en ökad automatiserad verktygshantering, där robotar transporterar verktygen direkt till bearbetningsmaskinerna. Den smarta fabriken växer fram allt mer, dock i en hanterbar takt.

i Zollers monter visas smarta robotlösningar för verktygshantering.

I Index Traubs monter, berättar Håkan Sars, förutom om deras nya maskinmodeller, om X-world, där kunden får hela processen från CAD/CAM med datasimulering till färdig produkt. Detta möjliggörs i en molnplattform - SAP Cloud Platform, dit maskinerna kopplas upp. "Connecting your future".

Hos Okuma visades det bland annat stora maskiner. Här ett machining center som tillverkar ett formverktyg. Mycket handlade även här om just multifunktionsmaskiner. Att få kundens produktion så effektiv som möjligt samt att få bättre kontroll över hela processen.  

Hos Haas visade Edtröms, den svenska leverantören, vd Henrik Olsson, stolt upp en helt ny 5 axlig flerop- UMC 500ss

Mazaks monter. iSmart Factory.

I Iscars monter trängdes kunderna med sakkunniga säljare. Temat, Iscar World Industry 4.0 lyftes stort och ryms enkelt i din hand.


I nästa nummer av Svensk Verkstad Magasin, kommer en stor uppföljning av EMO-mässan. Där kommer vi berätta mer om nyheterna som visats och vad som trendar för framtiden. Skicka oss din nyheter: nyhet@svenskverkstad.seEMO • Oct 11, 2019

  Ett skepp kommer lastat - med 6000 ton stål

  Play Första stålleveransen har anlänt Göteborg, till bygget av stadens nya landmärke. Se filmen om projektet.
  391
 • Oct 11, 2019

  Säljaren som blev vd

  Reportage Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  323
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  323

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  11