MAN Truck & Bus Sverige AB.

Oct 30, 2020

MAN introducerar en bil för mobil Coronavirus-test: Testresultat inom en timme


De två första diagnosbilarna blev färdiga i oktober 2020.

MAN Truck & Bus har i samarbete med erkända experter inom hälsosektorn utvecklat ett unikt, innovativt koncept för diagnosbilar, som kan påvisa SARS CoV-2 infektioner snabbt och säkert i smittzoner.

Bas för de rullande laboratorierna är MAN TGE transportbilar. Med en kapacitet på mer än 500 tester per bil och dag är de rullande laboratorierna perfekta till att genomföra tester på platser där det finns en misstanke om infektion. T.ex. vårdhem, skolor, företag eller institutioner. Med en MAN coronavirus-diagnosbil kan man avbryta smittkedjor.

 • Med det här fordonet bidrar MAN till att bromsa Coronapandemin
 • PCR-testresultat levereras i enlighet med de högsta medicinska standards, direkt på plats och inom en timme
 • Kapaciteten är mer än 500 testresultat per bil och dag

Den avancerade MAN Coronavirus-diagnosbilen kommer att ge ett viktigt bidrag till att bromsa Covid-19 pandemin tack vare snabba PCR-testresultat på plats. Ju snabbare alla involverade och misstänkta fall i en smittzon testas, desto effektivare kan ett nytt utbrott stoppas och därmed också en ytterligare virusspridning förhindras. Förutom att den operativa planeringen för mobila diagnosbilar kan göras snabbt och okomplicerat är de snabba testresultaten en stor fördel med den här nyskapade produkten. MAN TGE-bilarna är utrustade med innovativa Vivalytic molekylärdiagnosticerings-PCR-testapparater från Bosch Healthcare Solutions. Det betyder att testresultaten kan finnas framme redan efter 39 minuter. Det är därmed den snabbaste, godkända, PCR-testutrustningen som för närvarande finns på marknaden. Hela processen med provtagning, förberedelse av prover och testanalys tar mindre än en timme.

En stor fördel vid mobila operationer t.ex. gränsövergångar, är att en MAN Coronavirus diagnosbil är så flexibel. Testkapaciteten kan därför snabbt och enkelt flyttas efter behov och användas där den gör störst nytta. Det mobila diagnoslaboratoriet är dessutom digitalt. Det kan genomföra fyra uppgifter i en och samma process: provtagning, test, analys och kommunikation. PCR-testresultaten överförs digitalt från testapparaten till en bärbar dator i realtid. Det möjliggör snabb rapportering direkt från MAN-bilen till de ansvariga hälsomyndigheterna, institutioner eller de testade personerna.

Fördelarna med en MAN Coronavirus-diagnosbil:

 • Flexibel testning där behovet är som störst, t.ex. lokala smittzoner
 • Möjlighet att förebyggande testa människor vid större event etc.
 • Minskning av produktionsbortfall inom företag (integration i företagens hälsosystem)
 • Enkel testning av patienter med nedsatt mobilitet, t. ex. vårdhem
 • Snabb identifikation och isolering av smittade personer
 • Väsentligt kortade processtider
 • Avlastning för sjukvårdspersonal och laboratorier 

Fordonen levereras i två olika modeller: en med standard axelavstånd och en tillåten totalvikt på 3,5 ton, och en med långt axelavstånd och en tillåten totalvikt på 5,5 ton. Den kortare versionen fungerar som ett mobilt diagnoslaboratorium och är utrustad med 16 Vivalytic testenheter från Boschleverantören aprimeo diagnostics, som också har deltagit i utvecklingen. Testapparaturen är monterad på ett specialgjort hyllsystem. Provtagningen görs utanför fordonet där kvalificerad medicinsk personal tar hand patienterna. Denna lösning möjliggör en hög genomströmning av testpersoner och är tänkt för vårdhem, skolor, större event och företag. Den längre versionen erbjuder en hög flexibilitet då den är inredd med ett separat provtagningsrum, markiser på båda sidorna skapar extra kapacitet. Det ger möjlighet till fler och snabba ändringar av bilens placering. Åtta PCR-enheter är installerade. För att uppnå en hög genomströmning vid provtagning är bilen utrustad med skjutdörrar på båda sidorna.

De mobila MAN coronavirus-diagnosbilarna är utrustade med en 2,0 liters dieselmotor på 177 hk. De kan efter önskan levereras med fyrhjulsdrift och 8-stegs automatväxellåda.

Standardutrustningen omfattar bl.a. hygieniska arbetsytor, automatiska skjutdörrar, ac och parkerings-ac och ett automatiskt fotsteg. Bilarna kan utrustas med bland annat upp till två handfat (för test och provtagningsrum), en datorplats med 220 V-uttag samt kylskåp. Bägge fordonen har internet-uppkoppling via den inbyggda MAN telematikboxen. 

Andra utrustningsmöjligheter omfattar:

 • Stängt förtält för provtagning med tältduk på tre sidor
 • Markeringsljus, LED-blixtljus, förberedelse för radiosystem
 • 400-liters avfallsbox med 43 kg nyttolast monterad på dragkroken

Det unika i det här projektet är inte bara fordonen utan också det snabba samarbetet mellan erkända spcialister inom enskilda fackområden. Resultatet är ett innovativt praktiskt system för att begränsa Coronapandemin. Idén till konceptet bakom de mobila coronavirus-diagnosbilarna kom från Leeloo Medical och MAN Truck & Bus.

Ambulansoperatören MKT-Krankentransport har bidragit med sin expertis inom patienthantering. MAN och AMS Ambulanzmobile bygger fordonen enligt medicinska och epidemiskyddsregler. Godkännande och riskvärdering av fordonen är gjort av axpertrådgivaren för epidemiskydd vid Medizinisches Katastrophen-Hilfswerk Deutschland e.V. (MHW). Slutligen har MAN bidragit med sin mångåriga expertis av att bygga och marknadsföra specialfordon.

De nya MAN coronavirus-diagnosbilar för snabba SARS-CoV-2PCR-tester kan användas i hela Europa (EU 27+3) och kan beställas redan nu. De två första diagnosbilarna blev färdiga i oktober 2020.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT