Dec 9, 2016

En produkt som leder till himlen


I Tofta är man specialiserade på rostfritt. En egen produkt har företaget. Det är en flygplanstrappa som skapats för Swedavias behov. Nu moderniseras tillverkningen med nyinvesteringen.Den rostfria trappan har hitintills tillverkats i 30 exemplar.

– De har gjorts för hand tills idag vilket tar tid. Nu med nya fiberlasern kommer den produkten att kunna tillverkas snabbare, och därigenom kan vi gå ut och marknadsföra vår trappa till andra flygbolag i Europa berättar Håkan.

I Tofta inne i en av lokalerna hos Johanssons Smide hörs alltjämt smidessläggans slag mot städet. I händerna på Mauritz Johansson formas järnet vid varje slag i ässjans sken. Det Mauritz utför är ett hantverk som generationer i århundraden utfört på Gotland och annorstädes. Skapandet av föremål i metall.

– Du vet, säger Mauritz, här på ön har vi varit tvungna att klara oss själva. Gammalt tillbaka så var det en förutsättning för att kunna stanna kvar på ön. Öborna fick tillverka sina saker själva.

En ny tid för Johanssons och Gotland väntar
Mauritz har fyllt 68, han har två söner, Thomas och Håkan som sedan barnsben sprungit i verkstaden. Dessa två finns fortfarande i huset och behärskar såklart smedens färdigheter.

– Jodå, de är nog bra, men som ungdomar alltid vill, så skall de förstås hålla på och förändra. Det är väl lite onödigt fortsätter Mauritz.

Förändringen som Mauritz syftar på, är en nyinvestering i en fiberlaser från Bystronic. En investering som skär plåt med laser. Alla typer av metallplåtar kan man skära detaljer ur. Och dessutom i tjocklekar från 0,5mm upp till 20mm. – och snabbt går det också säger Mauritz som samtidigt ser ut att tänka; men varför skall man ha så bråttom?

Tim Johansson är sonson till Mauritz och visar på det intelligenta och smarta användargränssnittet ByVision Cutting. ”Påminner faktiskt om en iPhone”.

Öppnar dörrarna för alla gotlandsföretag

– Vi är ett litet familjeföretag med 6 anställda som klarar det mesta i metallhantering. Man kan säga att vi är väldigt kompetenta med handens arbete, men det finns produkter som man vill kunna tillverka snabbare, och det är därför vi har investerat i den senaste fiberlasertekniken som finns. Det är en ByStar Fiber av märket Bystronic. Det är den enda på Gotland, men vi har det tänket att ”Många små blir en stor”, vilket skall läsas som att vi värderar samverkan mellan företag högt. Våra dörrar är därför öppna på det sättet att vi låter andra företag få tillgång till vår fiberlaser säger de båda bröderna.

Kreativiteten på Gotland
– Ja den är stor, säger båda bröderna Johansson samtidigt.

– Och det är därför vi i positiv samverkan bland företagarna här på ön ser att vår maskin kan skapa tillväxt även för andra. Med den här kan man skära allt i planmetall även högblank mässing och även gravera med den. Titta här, säger Thomas och visar en graverad skylt med text ingraverad på den blanka metallytan.

Ett nytt landmärke i Tofta
Fiberlasern kan skära metallen med nitrogen som möjliggör de otroligt rena och finaste snitt i den största av plåtgrovlekar. Dessutom sker ingen oxidering med den gasen, vilket innebär att det skurna materialet ser snyggare ut helt enkelt.

En tank med plats för 20 kubik nitrogen skall byggas utanför Johanssons Smide, vilken kommer att visa vägen till vart Gotlands främsta fiberlaserteknik står att finna.

– Ska det vara nödvändigt det, säger Mauritz muttrande, men har samtidigt lite svårt att dölja en stolthet i blicken innan han går in och drar igång ässjan igen. Nu dröjer det inte länge förrän hammarslagen skapar en välbekant klang från städet. I det stora nybyggda huset där fiberlasern står, står Thomas Johanssons son, den 20-årige Tim och övervakar att de rostfria fästen till trappräcket han nyss designat i datorn skärs ut i den kraftfulla plåten. På radion hörs nobelpristagaren Bob Dylans ”the times they are a-changing”.


Text & Foto
Industribilder.se
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT