Foto: Lundstam.

Jul 5, 2018

Lundstams ökar resursåtervinningen med robotsortering


Avfallshanteringsföretaget Lundstams Återvinning AB och Mared AB har kommit överens om leverans av ZenRobotics sorteringsrobotar till en av sina anläggningar i norra Sverige.

Den nya sorteringslinjen gör det möjligt för Lundstams att bearbeta avfall mer effektivt och närmare källan. Robotsorteringslinjen förväntas vara i drift under första halvåret 2019.

Lundstams Återvinning AB, grundat 1949, erbjuder modern avfallshantering och miljötjänster till företag och kommuner i norra Sverige. Hållbarhet och miljö ligger i fokus för företagets dagliga verksamhet. Robotsorteringslinjen förväntas öka den totala materialåtervinningen och säkerställa kvaliteten på sorterade fraktioner. Dessutom minskar behovet av att transportera avfall då detta kan bearbetas närmare källan.

-På Lundstams har vi som övergripande mål att kontinuerligt röra oss uppåt i avfallstrappan. Användning av ny teknik ger oss, tillsammans med våra kunder, stora möjligheter att accelerera utvecklingen mot en cirkulär ekonomi, förklarar Mattias Marktin, vd på Lundstams.

Den nya robotsorteringslinjen innebär en automatisering och vidareutveckling av företagets materialbearbetning i Östersund. Ytterligare volymer kommer successivt att styras in från företagets anläggningar i Åre och Härjedalen i syfte att säkra de stordriftsfördelar som investeringen erbjuder. Region Jämtland/Härjedalen har valt att stödja projektet finansiellt med utgångspunkt från att robotisering/automatisering i kombination med hållbarhet är ett starkt prioriterat område.

-Genom att förbättra vår resursåtervinning kan vi erbjuda våra kunder högkvalitativa produkter och tjänster. Dessutom vill vi hjälpa våra kunder att bli de bästa återvinnarna och med högteknologi kan vi göra just detta, avslutar Mattias Marktin.

ZenRobotics svenska partner Mared AB levererar den nya robotsorteringslinjen, som blir den andra robotlinjen i Sverige.

-Sverige har en av världens högsta återvinningsgrad men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Lundstams är ett av de progressiva återvinningsföretagen i Sverige och vi är stolta över att ha blivit utvalda som deras leverantör. Vi ser fram emot att förverkliga detta projekt tillsammans med dem, kommenterar Mats Mared, vd
  • Apr 24, 2019

    Svensk basindustri halkar efter

    Nyheter Svensk basindustri har inte tillräckligt bra förutsättningar jämfört med konkurrentländerna. En rad faktorer gör att Sverige halkar efter.
    35
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT