LKAB. Foto: Fredrik Björkenwall.

Apr 22, 2021

LKAB dubblar resultatet


Historiska nivåer för gruvföretaget.

LKAB levererar ett rekordhögt rörelseresultat för första kvartalet med en jämn och hög produktion i en fortsatt gynnsam marknad, skriver bolaget i årets första delårsrapport.

Nettoomsättningen för årets första kvartal ökade med 52 procent jämfört med motsvarande period föregående år och uppgick till 12 256 (8 044) Mkr. Rörelseresultatet ökade vidare med 124 procent och uppgick till 7 153 (3 191) Mkr, vilket är en historiskt hög nivå för LKAB. 
 
-    En jämn och hög produktion är avgörande för ett konkurrenskraftigt – och på sikt koldioxidfritt – LKAB. I en gynnsam marknad med höga prisnivåer stärks lönsamheten ytterligare och därmed förutsättningarna för de massiva investeringar vi har framför oss, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Produktionen och leveranserna är fortsatt på en hög nivå och för första kvartalet uppgick produktionen till 7,4 (7,4) Mt och leveranserna till 6,9 (7,3) Mt. 

-    Vi har en stark efterfrågan från stålproducenterna och det är fortsatt angeläget att kapaciteten på Malmbanan utökas, både till Luleå och Narvik, för att vi ska kunna leverera det som efterfrågas, säger Jan Moström. 

-    HYBRIT är startskottet på industrialiseringen av en ny teknik och LKAB:s resa mot att bli framtidens leverantör av koldioxidfri järnsvamp. När vi är klara sänker vi de globala utsläppen hos våra stålkunder med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar tre gånger effekten av att parkera alla personbilar i Sverige för gott, säger Jan Moström. 
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT