Esma Kasumovic tycker att den nya kantpressen är otroligt smidig och framförallt väldigt snabb. Foto: Industribilder.se.

Oct 18, 2017

Legotillverkaren i Skillingaryd är först ut i Skandinavien med sin satsning


"När man går på stan och hamnar på någon av de större butikskedjorna, nästan varje gång ser man något vi tillverkat."

WOG Metall är en renodlad komplett legotillverkare som levererar bland annat mycket inom höj och sänkbara bord samt butiksinredningar till sina kunder. Man har i Skillingaryd en komplett maskinpark med metallbearbetning på alla plan, samt rörlaser och en lackeringsavdelning. Ofta får de frågan om tillverka en prototyp.

– Och det tackar vi gärna ja till säger Kristoffer Davidsson.

– Ibland har vi större serier av små och medelstora detaljer, och då vill vi inte att den stora kantpressen på 150-ton ska bli låst, så nytillskottet kommer att underlätta ett ”snabbjobb” vid både enstyckstillverkning och stora serier av mindre detaljer. Just flexibiliteten är något som kunderna uppskattar. Och är man med på de snabba puckarna så blir det även lättare att räkna på serievolymerna.

Nu satsar WOG på en ny maskin som de är först i Skandinavien med. Xpert 40 från Bystronic är en kantpress som har tagit marknaden med storm och varit en veritabel säljsuccé. Dess kompakta mått och hastighet när man ska bocka små komplicerade detaljer snabbt, har placerat den på mängder av verkstäder runt om i Skandinavien. Ofta som ett komplement till en större kantpress.

Nu har den fått en storebror med dubbel presskraft och kan hantera lite längre bitar. Med 1,5 meters bockningslängd och en presskraft på 80 ton förutspås den bli en vanlig syn i produktionsverkstäder i framtiden och först i Skandinavien med den nya kantpressen är WOG Metall i Skillingaryd.

WOG Metall har en Fiberlaser på 4000W och 90% av det som skärs bockas. Det förädlas 600 ton järnplåt per år.

– Det är lite kul när man går på stan och hamnar på någon av de större butikskedjorna, nästan varje gång ser man något vi tillverkat, säger Kristoffer Davidsson. 

The missing link
En Xpert 80 fyller det hålrum som en ”mittemellanmaskin” kan göra. Den är lika snabb som en Xpert 40 och har samma fulländade ergonomi. Bitarna som ska bockas placeras exakt i position med en imponerande snabb och repeterbar precision – fast nu med dubbel presskraft. Och fördelarna med den lilla maskinen är även att den är mycket snabb att starta upp för tjänstgöring.

Erfarna Esma
De två kantpressarna står sida vid sida. Nyanställde Felix Götesson sköter 150 – tonnaren. Esma Kasumovic med sina 20 år hos WOG har de senaste 4 åren varit kantpressoperatör, och hon ser skillnaderna med den nya maskinen Xpert 80 och den stora.

– Den här ”lilla” är helt enkelt fantastiskt snabb! Om det är många små detaljer som ska bockas, så är den dessutom väldigt praktiskt att kunna sitta ner och arbeta vid. Jag har aldrig sett en bättre kantpress! Den tar förstås inte så långa bitar som den stora, men den är väldigt snabb och lättarbetad.

Kopplad mot fiberlasern
I samma rum som de två kantpressarna står även en Bystronic fiberlaser med automation.

– Det är än kraftfull trio vi har, och programmet BySoft 7 kopplar ihop alla enheter och de blir tillsammans en väldigt stark produktionsenhet säger en nöjd Kristoffer Davidsson.

Felix Götesson är nybörjare, men har snabbt blivit kompis med sitt arbetsredskap, den kraftfulla Xpert 150.

Text & Foto: Industribilder.se. Bearbetning: Svensk Verkstad.

WOG  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT