Foto: Assars Industri.

Jan 27, 2021

Assars Industri i Hillerstorp höjer ribban för branschen med AI


Automatisk kvalitetsavsyning baserad på artificiell intelligens är ett innovationssteg för hela branschen, säger David Holmberg, platschef vid Assars Industri AB

Assars Industri AB i Hillerstorp har lackerat sedan 1947. Då producerade och våtlackerade företaget leksaker. Med tiden har man gått från våtlackering till det miljövänligare alternativet, pulverlackering.

Sedan 1985 är Assars Industri ett renodlat legolackeringsföretag med kapacitet att hantera både små och stora produktionsserier ämnade för såväl inomhus- som utomhusbruk. 

I företagets 6 000 m² stora lokaler i småländska Hillerstorp finns rationella materialflöden, tre målningslinjer med modern utrustning och täta kvalitetskontroller. 

Nu höjer Assars Industri ribban ytterligare, genom ett avtal med techföretaget Unibap, om ett automatiserat kvalitetsavsyningssystem för pulverlackerade detaljer, baserat på artificiell intelligens - så kallad AI.

Unibap ska under våren/sommaren leverera en intelligent avsyningscell baserad på företagets Intelligent Vision Platform (IVP) för identifiering av lackeringsdefekter i Assars pulverlackeringslina.

Lösningen innefattar en automatiserad avsyning av lackerade detaljer, lösningen kommer känna igen kritiska produktionsfel som kan uppstå under lackering och baseras på Unibaps Intelligent Vision Platform (IVP). IVP använder sig av neurala nätverk (AI) som lärs upp för att identifiera målningsdefekter och kommer fungera som ett stöd i avsyningsprocessen i fabriken. Systemet kommer att bidra till högre kvalitet samtidigt som den minskar risken att felaktigt lackerade produkter levereras.

-Som en av de ledande inom kvalitativ pulverlackering vill vi höja branschstandarden med ett kvalitetssäkringssystem från Unibap. Vårt mål är att kunna erbjuda en högkvalitativ repeterbar kvalitetskontroll och med Unibaps beprövade system ser vi detta som möjligt. Det är spännande för oss att implementera AI i vår produktion för att ligga i framkant inom automatiserad produktion. Det här är ett innovationssteg framåt för oss och även för hela branschen, säger David Holmberg, platschef vid Assars Industri AB.

David Holmberg, Assars.

-Det är fantastiskt roligt att Assars gett oss förtroendet att leverera en intelligent automationscell. Då det gäller avsyning av pulverlack ger det oss möjligheten att utnyttja vår tidigare lösning för industriell lackering och visa att den går att reproducera i en ny produktionsmiljö. Assars är ett innovativt och framåttänkande bolag och en perfekt samarbetspartner för oss, säger Mikael Steiner, försäljningschef vid Unibap AB.

Det högtekonologiska företaget Unibap i Uppsala erbjuder innovativa automationslösningar till både små och stora bolag inom industri och rymdfart. Lösningarna baseras på AI, digitalisering och robotik och bland kunderna finns bland andra Nasa och Husqvarna Group.

AILoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT