Foto: Aknes Mekaniska.

Jun 19, 2017

Legoföretaget automatiserar och rekryterar


Bakom uppväxlingen ligger ökad efterfrågan på serieproduktion av avancerad 5-axlig bearbetning.

Aknes Mekaniska i Örbyhus utanför Tierp erbjuder maskinbearbetade precisionsdetaljer tillverkade genom skärande bearbetning i moderna fleroperationsmaskiner och CNC-svarvar. Huvudsakliga tjänster är svarvning och fräsbearbetning, men företaget erbjuder även efterbearbetning som precisionsslipning och svetsning i egen regi. Ytbehandlingar ombesörjs via ett nätverk av nära samarbetspartners och avancerade plåt- och svetsarbeten tillhandahålls genom ett väl inarbetat samarbete med grannföretaget GSP Produktion AB.

Sedan starten 1994 har Aknes byggt upp en gedigen teknisk kompetens med högteknologisk utrustning och en modern maskinpark med CNC-maskiner av mycket hög kvalitet för skärande bearbetning.

Nu senast installerar legoföretaget en Q35 robotcell från MARAB för betjäning av en 5-axlig fleroperationsmaskin, en Hermle C400.

Investeringen görs tack vare fortsatt ökad efterfrågan på serieproduktion av avancerad 5-axlig bearbetning och kommer att ge en högre nyttjandegrad av företagets Hermle C400, vilket medför en kostnadseffektivare produktion.

För CNC-operatörerna ger det ett bättre arbetsklimat med mindre stress och mer tid över till mer utvecklande uppgifter som t ex programmering av både NC-maskiner och robot.

Q35 är en mycket kompakt och flexibel robotcell som passar de flesta maskiner. Cellen består av en Fanuc-robot med hanteringsvikt på 35 kg, utrustad med Marabs gripverktyg med dubbla gripdon och transportband med visionsystem.

Visionsystemet, som är integrerat i roboten, hittar detaljerna på bandet och guidar roboten så att den snabbt kan greppa dem. Inmatningsbandet kan på ett snabbt och enkelt sätt fyllas på för att sedan utgöra en buffert så att cellen och maskinen kan gå obemannad under en längre tid. Vidare påfyllning kan sedan göras när som helst och utan att stanna anläggningen.

Byte mellan olika detaljer kan göras på mycket kort tid utan mekaniska omställningar och inlärning av nya detaljer sker enkelt från robotens programmeringsdosa.

Aknes Mekaniska behöver även förstärka bemanningen vid fleroperationsmaskinerna och söker därför CNC-operatör/Produktionstekniker till verkstaden i Örbyhus. Tjänsten innebär bemanning av 3 – 5-axliga fleroperationsmaskiner samt robotprogrammering.

Q35
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT