Annons

Roger Cronholm. Foto: Schunk.

Mar 25, 2019

Låt roboten sköta gradningen


Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.

I alla tider, även i vår alltmer digitaliserade och automatiserade tid, utförs gradning i huvudsak manuellt. Därför säger Schunk: Låt roboten göra jobbet!

Gradning är en ständigt återkommande stötesten, framför allt inom skärande bearbetning, men också i stor utsträckning för exempelvis gjuterier.

– Man måste förstå processen för att få en bra lösning på problemet med gradning, säger Roger Cronholm på Schunk Intec AB. Med våra etablerade produkter för robotapplikationer kan man komma närmare en fungerande lösning.

Det är viktigt att hitta en lösning på problemet av två anledningar, menar han.

– Det första är arbetsmiljön. Det skapar en obehaglig miljö att grada manuellt med det fina dammet som uppstår. Och det är väldigt svårt att hitta personal som vill jobba med detta idag.

Det andra är problemet med repeterbarheten.

– Människor gör aldrig likadant två gånger. Roboten har förmågan att göra ett likvärdigt resultat hela tiden. Samtidigt gör man tidsvinster och därmed ekonomiska vinster – om man skapar en bra process.

Ofta är bearbetningsprocess och gradningsprocess skilda åt i verkstäderna. Färdigbearbetade detaljer plockas ur maskinerna – det kan vara manuellt eller med robot – och gradas någon annanstans. Här vill Roger Cronholm se ett annat upplägg för ökad effektivitet och tidsbesparing.

– När roboten plundrat maskinen på detaljen bör den gradas direkt, medan roboten fortfarande har detaljen i greppet och den är orienterad. Att låta roboten direkt ta detaljen till en spindel med gradningsverktyg istället för att stå och sova i väntan på maskinen är naturligtvis ett sätt att bättre utnyttja roboten. Då slipper man också att hantera och orientera detaljen en gång till. Den är färdig i en och samma process. Här finns enorma besparingar att göra.

För att knyta ihop säcken och få en bra lösning behöver man alltså, förutom Schunks verktyg, en robotleverantör och en filleverantör. Robotbiten är inga problem. Fillösningar är en annan historia.

– Filtillverkare är fokuserade på manuell gradning. Roterande filar för robotgradning är ett område där erfarenheten inte är så stor, säger Cronholm.

I Schunks program finns tre flexibla lösningar för gradning; FBD, radiell kompensering och som med lufttryck anpassar sig till material och varierande form; FBD-AC, som bara har axiell fjädring, och; MFT, avsedd för borstar och också har axiell fjädring. FBD finns i sex storlekar, FBD-AC finns i två varianter och MFT i en modell.

– Gradning är ett stort problem i industrin, avslutar Roger Cronholm. Därför finns ett stort intresse för att hitta bra lösningar på processen. Vår ambition är att hjälpa företag att komma dit.
 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  42
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  436