Foto: EOS.

Sep 18, 2019

LaserProFusion-teknologin för verktygsfri formsprutning


EOS högproduktiva teknik gör industriell 3D-printing till en attraktiv lösning för massproduktion med polymerer. 

Mellan den 16–23 september 2019 går K Trade Fair, den ledande mässan för plast- och gummiindustrin, av stapeln.  Under mässan kommer EOS att presentera sin nya LaserProFusion-teknik, en revolutionerande process för polymerbaserad additiv tillverkning. Tekniken är specifikt utformad för att ge maximal produktivitet med tonvikt på hög kvalitet, och är därför idealisk för att möta massproduktionens behov. Tekniken möjliggör verktygsfri formsprutning och kan även användas för att ersätta formsprutning inom flera användningsområden. Det gör industriell 3D-printing till ett attraktivt alternativ för helt nya applikationer. 

Tim Rütterman, vice vd för polymersystem och material på EOS berättar:
– Inom traditionell formsprutning står tillverkningen av ett verktyg för en betydande del av kostnaderna. Det är bara ekonomiskt hållbart för produktion av flera tusen enheter eller fler. LaserProFusion-teknologin gör dig däremot oberoende, eftersom både enkla och komplexa komponenter kan tillverkas utan verktyg och digital komponentdata gör specialanpassad masstillverkning möjlig. Denna 3D-printingteknik är så produktiv att den ger en väldigt attraktiv kostnad per del för system som producerar över 100 000 delar per år. Beroende på typ av applikation kan företag till och med utöka sin produktportfölj genom att utnyttja fördelarna med additiv tillverkning. 

Produktion av små partier till en attraktiv kostnad per enhet
På grund av allt kortare produktcykler samt ett ökande behov av skräddarsydda lösningar, blir EOS polymerteknologi ett självklart val för serietillverkning av små till medelstora partier. Tack vare den verktygsfria tillverkningen och den tid som sparas i produktutvecklingen kan LaserProFusion-tekniken sänka produktionskostnaderna med upp till 20 procent.

Funktionell integration: minskar kostnader och skapar mervärde
Verktygsfri additiv tillverkning gör det möjligt att implementera ett brett spektrum av tekniska funktioner med mycket få komponenter. Fördelen är uppenbar: alla nödvändiga delar tillverkas i ett steg, inklusive funktionella komponenter. Majoriteten av de monteringssteg som annars krävs är därför inte längre nödvändiga– vilket sparar både tid och pengar. Samtidigt minimerar det komplexiteten i både leveranskedjan och produktionen, vilket i sin tur ökar produktionen. Om man till exempel tittar på processkedjorna i den redan kostnadsoptimerade bilindustrin, kan användningen av additiv tillverkning leda till en effektivitetsökning på upp till 50 procent.

Det ultimata: massanpassning
Den ökade efterfrågan på skräddarsydda produkter har öppnat upp ögonen för massanpassning, vilket kan implementeras med hjälp av additiv tillverkning. Produkter kan snabbt anpassas digitalt. Flertalet företag använder idag 3D-scanners för att samla data om människokroppen. Den insamlade datan optimeras sedan för 3D-printing och används med hjälp av EOS teknik till att bland annat skapa personliga cykelhjälmar, glasögon eller skosulor. Digitaliseringen av produktutveckling och tillverkning har skapat helt nya affärsmodeller och samtidigt öppnat upp för helt nya marknadssegment.  

Hall 4, bås C25.


Om EOS               
EOS är världsledande leverantörer av teknologi inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Bolaget grundades 1989 och är en pionjär och innovatör inom omfattande lösningar för additiv tillverkning. Produktportföljen innefattar EOS-system, material och processparametrar vilka ger kunder konkurrensfördelar gällande kvalitet och långsiktig hållbarhet i deras tillverkningsprocesser. Vidare erbjuder EOS bred teknisk expertis inom global service, applications engineering och konsulttjänster.

EOSLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • dmgmori Reportage

    Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

    Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
    230