Test av lager av Igus. Bild: Igus.

Aug 16, 2018

Labbtest: Plastkullager tävlar mot metallager i saltvattentest


Testvinnaren xiros är upp till 60 % lättare och 40 % mer kostnadseffektiv...

Uppvisning i testlabbet: plastkullager tävlar mot metallager i saltvattentest
Testvinnaren xiros är upp till 60 % lättare och 40 % mer kostnadseffektiv än versionen av metall

I Köln driver företaget igus världens största testlaboratorium för plast i rörliga tillämpningar. Fler än 12 000 tribologiska tester genomförs varje år hos ”motion plastics”-specialisten. Dessa inkluderar tester som undersöker användningen av en mängd olika material i de mest varierande miljöer i verklighetstrogna tester. Denna gång: xiros flänskullager och metallager i saltvatten. Användningen av smörj- och underhållsfria triboplaster gjorde xiros-lagret fullständigt övertygande i experimentet.

Ingenjörerna vid igus testlaboratorium fyllde en container med saltvatten från havet och värmde upp det till +80 °C. Sedan placerades två lager i containern i 120 timmar: ett klassiskt flänslager i metall med två hål och ett xiros-flänslager tillverkat av xirodur B180, en högprestandaplast som igus förfinat under åren avseende tålighet mot slitage och olika medier. Båda lagren täcktes inte helt under testet, utan utsattes för luft för att utlösa korrosionseffekten.

Metallagret började rosta efter några få timmar
Testresultatet talade sitt tydliga språk. Metallagret började rosta redan efter några få timmar. I slutet av testet fanns tydliga tecken på rost på alla lagerkomponenter. Till skillnad från plastlagret. xiros-flänskullagret var oberört efter 120 timmar i det aggressiva saltvattnet och den höga temperaturen. Det fanns inga färgförändringar eller tecken på rost. En tydlig fördel, i synnerhet vid användning i renrum samt inom livsmedels- och medicintekniken, där rost utgör en hygienrisk. xiros-kullagren består normalt av fyra komponenter: inner- och ytterring samt kulhållare tillverkade i plast, med kulor tillverkade av rostfritt stål eller glas. Till skillnad från metallagren kan de slitagetåliga polymerlagren erbjuda en mycket mjuk och hygienisk drift utan en enda droppe smörjolja och de är underhållsfria. Deras långa livslängd kan enkelt beräknas online. Dessutom är plastlagren elektriskt isolerande, temperaturtåliga från -40 till +80 °C, icke-magnetiska och 60 % lättare samt upp till 40 % mer kostnadseffektiva än jämförbara metallager. De lämpar sig för att ta upp medelstora laster och har tack vare sin tillförlitlighet varit kundernas favorit under många år världen över. De används t.ex. i transportband, etiketterings-, hanterings- och förpackningsmaskiner samt i fyllningsmaskiner.
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0