Nya gjuteriet. Bild: Scania.

Mar 18, 2020

Kuka i storaffär med Scania


Ska leverera ett stort antal robotar till Scanias miljardsatsning i Södertälje.

KUKA Nordic och Scania har skrivit avtal om leverans av ett stort antal robotar till Scanias nya gjuteri i Södertälje.
 
– Affären innebär att vi kommer leverera våra största robotar för hantering och bearbetning av gods i det nya gjuteriet, säger Peter Ljungberg, ansvarig för Automotive på KUKA.

– Vi har arbetat målmedvetet med detta projekt under en längre period och ser fram emot vårt nya samarbete idag och i framtiden, säger Peter Ljungberg.
 
Scania är en global lastbils- och busstillverkare med huvudkontor och tillverkning i Sverige. I december 2017 meddelade Scania att företaget investerar cirka 1,5 miljarder kronor i ett nytt gjuteri i Södertälje för att möjliggöra en tredubbling av kapaciteten och en halvering av energiförbrukningen jämfört med teknik och metoder som används vid det nuvarande gjuteriet.

Satsningen på ett helt ny gjuteri är en av Scanias enskilt största investeringar i en helt ny industriell anläggning. Investeringsbeslutet togs efter en omfattande utredning av olika alternativ, som ökade inköp från externa leverantörer eller en om-  och tillbyggnad av det befintliga gjuteriet. Vid fullt kapacitetsutnyttjande kommer det nya gjuteriet att sysselsätta samma antal anställda som vid det nuvarande gjuteriet, dvs närmare 200 personer.

KUKA är ett globalt automationsföretag med en omsättning på cirka 3,2 miljarder euro och cirka 14 200 anställda. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Reportage

    8 trender inom 3D-print

    Additiv tillverkning, även kallad 3D-printing, har funnits ganska länge vid det här laget, men det är först på senare år som den verkligen fått fart. 
    179