KTH Superdator.

Feb 25, 2021

KTH gör Sveriges snabbaste superdator


Ska användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar.

När KTH:s nya superdator är fullt utbyggd i slutet av året kommer den att vara snabbast i Sverige. Det säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum på KTH.

Nu investerar Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) 100 miljoner kronor i en ny superdator på KTH. Det är Parallelldatorcentrum på universitet, ett av Sveriges ledande superdatorcentrum, som utökar maskinparken med mer beräkningskraft.

– Främst kommer datorn att användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar. Den innehåller både en CPU-del för de som vill köra vanliga program utan ändring samt en del med grafikprocessorer (GPU:er) för de användare som behöver extremt hög prestanda. Vi tror att detta är vad som kommer att användas i de största superdatorerna under den närmaste framtiden, säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum.

Vattenkyld elektronik

Artificiell intelligent (AI) ingår idag i en del vetenskapliga simuleringar, så superdatorn kommer att användas till just det. För AI finns emellertid andra datorsystem i Sverige som är helt optimerade för denna typ av tillämpning. Grafikprocessorer har dock visat sig väldigt bra på AI-tillämpningar, speciellt när man ska träna AI-systemet.

För att klara kylningen är superdatorn vattenkyld direkt in till elektroniken.

– Det är så vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, det vill säga att man går inte via luft först. Det höga temperaturen på kylvattnet gör superdatorn extra lämplig att användas i KTH:s värmeåtervinningssystem som värmer stora delar av KTH:s campus under vintern.

Spanska sjukan

Under trettio års tid har Parallelldatorcentrum på KTH döpt sina superdatorer efter svenska författare. Den nya maskinen utgör inget undantag från den regeln.

– Denna dator är döpt efter Thora Dardel, författare och gift med konstnären Nils Dardel. Nu kan vi hedra en kvinnlig författare och samtidigt visa en fin målning av henne samt hennes man mest berömda målning "Den döende dandyn". Tavlan målades 1918 under spanska sjukan och motivet säg inte ha någon med pandemin att göra, men vi tycker ändå att det har en viss aktualitet.

Gert Svensson tillägger att Parallelldatorcentrum ingår både i ett europeiskt och ett internationellt konsortium för covid-19-forskning, så datorn kommer säkert att användas för detta ändamål.

– Införskaffandet av Dardel har noga anpassats till behovet hos ledande forskargrupper inom olika forskningsfält som biofysik, kvantkemi och flödesmekanik. Dessa områden kommer att ha stor nytta av systemets förbättrade kapacitet, säger Dirk Pleiter, nytillträdd föreståndare för Parallelldatorcentrum.

För mer information, kontakta Gert Svensson på gert@kth.se eller Dirk Pleiter på pleiter@kth.se.

KTH:s superdatorer genom tiderna

Här är KTH:s superdatorer genom åren. Förteckningen visar investeringsår, placering på listan TOP500 som visar världens kraftfullaste, enskilda datorsystem, maxprestanda i Gigaflops, tillverkare samt datornamn.

År

Placering

Gigaflops

Tillverkare

Datornamn

2021

Ej testat ännu

10000000

HPE/Cray

Dardel

2017

69

2438000

Cray

Beskow

2014

32

1973658

Cray

Beskow

2011

31

305626

Cray

Lindgren

2010

76

92534

Cray

Lindgren

2010

89

86024

Dell

Ekman

2005

65

5670

Dell

Lenngren

2003

196

648

HP

Lucidor

1998

60

93

IBM

Strindberg

1996

64

17

IBM

Strindberg

1994

341

2.5

Thinking Machines

Bellman

KTHLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT