Foto: Komatsu Forest.

Oct 11, 2018

Komatsu Forest satsar på ny svensk fabrik


En av de större investeringarna i företagets historia.

Nyligen meddelade Komatsu Forest att de avser förvärva mark på industriområdet Klockarbäcken, Umeå. Nu kan Komatsu Forest avslöja att de har ambitionen att bygga en helt ny fabrik på området.

Ambitionen är att bygga en fabrik som tar vara på, och utgår från, människans möjligheter. Företaget har redan idag högt ställda krav på arbetsmiljö, säkerhet och produktkvalitet, det är något som även präglar visionen av en ny fabrik. 

-Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen. Vi vill bygga en attraktiv och effektiv arbetsplats där våra medarbetare trivs och utvecklas och där vi kan leverera produktkvalitet i framkant, säger Martin Ärlestig, Fabrikschef Komatsu Forest.

En annan viktig del av visionen är att ta ett stort miljöansvar.

-Vi har högt ställda miljömål för vår produktion redan idag, men när en fabrik byggs ny från grunden kan miljövänliga lösningar finnas med hela vägen. Vårt mål är att blir CO2 neutrala i vår produktion, säger Martin Ärlestig, Fabrikschef Komatsu Forest. 

-Vi ser det här som en stor investering i regionen, som kommer att bidra till ytterligare arbetstillfällen under hela byggprojektet. Vi ser även fabriken som en del av en större helhet, där en etablering av den nya fabriken bidrar till att stärka regionen som skogstekniskt centrum i Sverige. Regionen har redan idag en stark skogsteknisk position. Det här skulle ytterligare bidra till att stärka den positionen för framtiden, avslutar Ärlestig. 

För att ett beslut om en investering i en ny fabrik ska realiseras krävs att ett antal stöd bistår företagets satsning, såsom en hållbar infrastrukturlösning som möter företagets framtida behov av transporter både via väg, med en anslutning till Västra länken, och järnväg. Dessutom behövs ett regionalt investeringsstöd som komplement till den stora satsning som företaget gör.

-Det här är en av de större investeringarna i företagets historia och som vi förstår en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu. Vi ser fram emot att alla ingående komponenter går i lås så att vi kan realisera våra planer och börja upphandla för projektet, summerar Mitsuru Ueno, VD Komatsu Forest.

Umeå Mekaniska i Umeå grundades 1961 i en region med stark skogsindustri och traditioner inom innovation och entreprenörskap. Under åren har företaget utvecklat allt mer högteknologiska skogsmaskiner i nära samarbete med de regionala underleverantörerna Cranab, som tillverkar bland annat gripkranar, och Indexator, som bland annat tillverkar rotatorerför timmerkranar. Sedan 2004 ingår företaget i den japanska koncernen Komatsu, en av världens största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner med ca 30 000 anställda och en omsättning på cirka 13 miljarder dollar. I Umeå finns huvudkontor, FoU och produktionsanläggning för hjulgående skördare, skotare och gallringsaggregat. I Chattanooga, Tennessee, USA tillverkas bandgående skördare och fällare.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  13