Foto: Komatsu Forest.

Apr 12, 2019

Komatsu bygger helt ny fabrik i Sverige


Nu står det klart att den japanska skogsmaskinsjätten Komatsu Forest bygger sin nya fabrik i Sverige. Satsningen blir en av de största i industrisverige just nu.

Det blir en framtidssäkrad fabrik i stort format, med fokus på hållbar produktion. Företagets investering stärker ytterligare regionens position som ledare inom det skogstekniska området.

Komatsu Forest är en av de världsledande tillverkarna av skogsmaskiner. Företaget säljer sina produkter över hela världen och ägs av det japanska företaget Komatsu Ltd. Nu gör Komatsu Forest en av sina största investeringar någonsin och den kommer att ske i Umeå, Sverige. 

– Skogsbranschen har framtiden för sig. Det kommande decenniet ser vi hur nya innovativa och klimatsmarta produkter kommer att framställas ur träråvaran. Vi vill satsa för framtiden och ser att de bästa förutsättningarna för oss att göra det finns i Umeå, säger Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest. 

Komatsu Forest har i dagsläget både huvudkontor och tillverkning i Umeå, där ca 530 av företagets anställda sitter. Den nya fabriken kommer att byggas på industriområdet Klockarbäcken i stadens utkant och företaget har gjort en noggrann förstudie för att kunna göra etableringen och flytten av befintlig verksamhet med bibehållen hög produktionstakt.

Byggstarten estimeras till maj 2019 och planen är att den färdiga fabriken ska invigas 2021.

Fabriken kommer att bli något av ett unikt landmärke med sina närmare 40 000 m2 uppdelat på produktionsyta i två plan samt en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan. 

– Vi ska bygga en framtidssäkrad fabrik, där vi kan lägga grunden för nästa generations skogsmaskiner. I de nya lokalerna kommer vi att kunna samla både tillverkning och utveckling. Vi satsar på en fabrik som tillgodoser vårt behov här och nu, men även ger oss utrymme att växa för framtiden, säger Martin Ärlestig.

Skisser: Komatsu Forest.

Fabriken är en av de största satsningarna i industrisverige just nu och kommer att ha stort fokus på hållbarhet och IoT.

– Det är en riktigt bra dag för Umeå. Att en stor global aktör väljer att göra en av sina största investeringar någonsin just här är förstås något som i praktiken kommer att få positiva effekter för hela kommunen och något vi har jobbat intensivt med, kommenterar Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Fabriken kommer att vara CO2 neutral i sin produktion, vilket uppnås genom effektiv energiförsörjning med solpaneler, modern byggteknik och geoenergi. Placeringen vid Klockarbäcken i Umeå är också en viktig faktor, då närheten till järnvägen innebär att en ökad andel av företagets transporter kan ske via järnväg. 

Vad gäller IoT kommer Komatsu Forest att ta ett steg mot fjärde generationens industri, där företagets tillverkningsprocess kommer att vara uppkopplad. 

– Det innebär många fördelar, bland annat att vi kan följa upp kvalitet, tillgänglighet och säkerhet i detalj samt att kunderna kommer uppleva högre flexibilitet och kortare ledtider, säger Martin Ärlestig.

Ambitionen är även att den nya fabriken ytterligare ska förstärka regionens position som ledare inom det skogstekniska området. 

– Vi är övertygade om att satsningen kommer att ge avtryck regionalt, nationellt och internationellt inom flera områden, avslutar Ärlestig.

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Företaget grundades i Umeå 1961, som Umeå Mekaniska. Huvudkontor och produktionsenhet för hjulgående maskiner och skördaraggregat finns i Umeå och produktionsenhet för bandgående maskiner finns i Chattanooga, USA. Nettoförsäljning uppgick till 509 miljoner euro 2017 och företaget är sedan 2004 helägt av Komatsu Ltd of Japan.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT