Foto: Saab Kockums.

Apr 21, 2017

Saab Kockums rekryterar 200


Ett av de viktigaste industriprojekten i Sverige pågår just nu för fullt i Karlskrona. Behovet av fler medarbetare är stort.

Saab Kockums rekryterar 200 rapporterar tidningen Sydöstran.

– Hittills i år har vi anställt ett 30-tal, men behöver anställa 100 personer i år, och lika många sammanlagt under 2018 och 2019, säger Anders Claesson, som är produktionschef på Saab Kockums och platschef i Karlskrona, till tidningen.

Svensk Verkstad kontaktar Saab:

-Saabs affärsområde Kockums arbetar med ett av de viktigaste industriprojekten i Sverige just nu, världens modernaste ubåtsprogram A26, förklarar Anders Claesson för Svensk Verkstad. 

-Till det och till våra andra projekt behövs fler medarbetare, både erfarna med specialistkompetenser och unga lärlingar som bidrar med sin kompetens.

Till större delen handlar rekryteringarna om helt nya jobb. På produktionssidan är det främst svetsare och elektriker, på tjänstemannasidan främst ingenjörer i konstruktion och produktionsplanering. Saab Kockums har även ett lärlingsprogram i samarbete med gymnasieskolan i Karlskrona. I dagsläget har företaget 23 lärlingar.

Anders Claesson, produktionschef på Saab Kockums och platschef i Karlskrona.

Vad har lärlingssystemet för betydelse för er?
-Det är en viktig del för oss. Vi har behov av medarbetare som kommer in tidigt i sin karriär och som vill utvecklas tillsammans med bolaget. De har med sig nya tekniker, ungdomlighet och så vidare. Vi ser det också som en bra rekryteringsbas att tidigt komma i kontakt med intresserade, förklarar Anders Claesson.

-Detta gör vi på olika sätt, bland annat genom ett lärlingsprogram som vi har tillsammans med gymnasieskolan i Karlskrona. Där ifrån har vi i dagsläget 23 gymnasieelever i tre årskullar, som har arbetsplatslagd utbildning 3 dagar i veckan i vår produktion. Hos oss får de vara med och i autentisk miljö lära sig vad det innebär att bygga såväl ubåtar som vanliga fartyg.

Sydöstran har träffat en av lärlingarna, Martin Petersson. Han kom in på området när han praktiserade som svetsare i åttan. Hans storebror har också gått lärlingsprogrammet och tyckte att det var bra. När Sydöstran frågar om han får svetsa på nya ubåten svarar han:

– Litegrann, svarar han men går inte in på några detaljer i det ytterst hemligstämplade projektet.

Se även filmen från projektet A26

A26Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT