epiroc

Foto: Epiroc.

Sep 2, 2020

Klart: Så många får lämna i Fagersta


I juni lade gruvutrustningsföretaget Epiroc ett stort varsel, nu är delar av förhandlingarna klara.

Det var i juni som gruvutrustningsföretaget Epiroc tvingades varsla 425 tjänster i Sverige. Orsakerna var dels den minskande efterfrågan på grund av Covid-19-pandemin. Under andra kvartalet sjönk orderingången med 23% totalt (17% organiskt) jämfört med året innan. Samt dels var varslet en följd av företagets globala effektiviseringsprogram, där Epiroc arbetar med minska kostnaderna, inte minst de administrativa, i syfte att stå starka långsiktigt.

-Dessa två orsaker i kombination gjorde att vi tyvärr var tvungna att lägga varslen, förklarar presschef Ola Kinnander för Svensk Verkstad.

Varslen berörde 350 tjänster i Örebro och 75 tjänster i Fagersta, varav hälften inom produktion.

Nu är förhandlingarna klara gällande varslet i Fagersta, enligt Kinnander.

-Förhandlingarna har gått bra, det har varit en konstruktiv dialog med facken, säger han.

-Förhandlingarna med kollektivsidan blev klara för ett par veckor sedan och det blev som planerat 45 tjänster som får gå, en blandning av tillsvidareanställda och inhyrda. Flera av dem går i pension, några börjar på utbildning. Förhandlingarna på tjänstemannasidan blev precis klara och där blev det 29 tjänster som får gå, vilket är en färre än planerat. Även på tjänstemannasidan handlar det om en blandning av tillsvidareanställda och inhyrda, och även där går flera av dem i pension, berättar Ola Kinnander. 

Totalt försvinner alltså 74 tjänster i Fagersta. Efter detta kvarstår 700 medarbare i Fagersta.

Vad gäller Örebro är förhandlingarna inte klara ännu. Där varslades i juni 350 tjänster, både på kollektiv- och tjänstemannasidan, om uppsäning.

-Förhandlingarna pågår för fullt och vi hoppas snart ha något att rapportera, säger Kinnander.

Epiroc utvecklar och tillverkar innovativa, säkra och hållbara borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg. 

Örebro är ett nav för tillverkning, forskning och utveckling för Epirocs underjords- och ovanjordsutrustning samt för service och reservdelar, medan Fagersta utgör basen för Epirocs bergborrverktygsverksamhet. Epiroc har cirka 3 100 anställda i Sverige och en global arbetsstyrka på cirka 14 000.

 

 

 
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • På jakt efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har synliggjort hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Så här kan snabb tillverkning av detaljer öka säkerheten i dina leveranskedjor.
  131

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Ny gripper från OnRobot

  Robotgriparen 2FG7 är ett mycket bra alternativ för industrier som läkemedel och känslig elektronik.
  17