Sep 18, 2019

Kickstart digitalisering kör workshops över hela landet i höst


I oktober är det dags för små och medelstora företag i Gnosjö att lära sig mer.

Kickstart Digitalisering började som ett projekt från Teknikföretagen, IF Metall och RISE med syfte att erbjuda kostnadsfria workshops för att höja den digitala kompetensen inom svensk industri. Så småningom kom Tillväxtverket att stötta projektet och det har därefter spridits över hela Sverige. 400 industriföretag har redan deltagit och nu är intresset för höstens kickstarts stort.

– Det ligger något i luften just nu, det bubblar av initiativ och nystartsanda nu inför höstterminen och skolstart. Vi har rivstartat hösten med 20 inbokade kickstarttillfällen från Malmö i söder till Gällivare i norr, dubbelt så många som tidigare terminer och vi har flera bubblare till på gång, säger Karolina Pamp, projektledare på Kickstart Digitalisering.

Karolina Pamp-Sandgren projektledare på Kickstart Digitalisering

Det kraftigt ökade intresset för att påbörja eller fortsätta sin digitaliseringsresa kan ha fler anledningar. För det första har utvärderingar visat mycket positiva resultat. Över 96 procent av deltagande företag har satt igång ett eller flera digitaliseringsprojekt, vars syften ofta är att frigöra personal till nya uppgifter eller att helt digitalisera bort mer repetitiva delar av verksamheten. Många intresserade som inte kommit till skott tidigare passar på nu när Kickstart Digitalisering närmar sig sitt slut.

Ytterligare en anledning till att intresset ökar kan vara ett flera industriföretag börjar se en avmattning i konjunkturen. Att då satsa på digitalisering kan vara ett sätt för små och medelstora företag att bibehålla produktionsnivån.

I Gnosjöregionen kommer Automation Småland att arrangera en Kickstart för att gynna det lokala näringslivet. Front Automation i Jönköping kommer att vara värd för det första kickstart-tillfället.

– Kombinationen av företagsbesök och Kickstart Digitaliserings workshopserie hoppas vi på Automation Småland blir den perfekta mixen av inspiration och konkreta exempel som kickar igång industriföretagens digitaliseringsresa, i sann gnosjöanda, säger Kerstin Johansen, koordinator för Automation Småland.

– Gjört! Kom igång, det är inte en fråga om att öka lönsamheten. Det är en fråga om överlevnad. Fördelen med Kickstart är att det inte är massor med tid. Det är en heldag plus två halvdagar. Kan man inte frigöra den tiden – då har man andra problem också, säger Johan Holm, tidigare deltagare i Kickstart Digitalisering och VD NextSign Sandviken.

Kickstart Digitalisering i Jönköping går av stapeln den 2 oktober på Front Automation och IML Technologies i företagsgruppen 3Button Group, som är medlemmar i Automation Småland. Små och medelstora industriföretag som inte redan anmält till den planerade Kickstarten kan kontakta Kerstin Johansen, koordinator på Automation Småland.

När?
Dag 1: 2 oktober, 08.00-12.00 (samt till 13.00 för de som önskar lunch, anmälan krävs)
Dag 2: 10 oktober (halvdag)
Dag 3: 8 november (halvdag)

Var? Front Automation, Hedenstorpsvägen 5, Jönköping

– Det är ju så här, det stora är att ju äldre man är så är man ju lite räddare för ny teknik. Men när man är med på Kickstart Digitalisering så kan man förstå de stora fördelarna med digitalisering. Det gäller bara att våga! Även på äldre dar, säger Ulf Grönqvist, deltagare på Kickstart Digitalisering i Kalmar, ägare och VD på SEAC AB.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT