Foto: Kabe.

Aug 22, 2017

Världssuccé för KABEs nya unika tvåvåningsvagn


2000 personer och 600 husvagnsekipage var på plats när småländska KABE bjöd in sina kunder till 60-årskalas på Elmia i Jönköping.

Det är 60 år sedan Kurt Blomqvist byggde sin första husvagn i småländska Tenhult. I helgen firade husvagns- och husbilstillverkaren KABE 60 årsjubileum. Jubileet samlade KABE‐ägare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och flera andra europeiska länder som kom med egna husvagnar och husbilar. Cirka 600 KABE‐ekipage stod uppställda på Elmiafältets stora jubileumscamping.

Nästan 2000 personer deltog i helgens firande. I en specialarrangerad mässa visade småländska KABE alla sina nya modeller och den unika tvåvåningsvagnen fick snabbt världsspridning i sociala medier.

Försäljningen gick över förväntan under jubileumsdagarna, men den i särklass största uppmärksamheten har Imperial Tower fått. Bilderna på KABEs tvåvåningshusvagn har redan visats uppemot tre miljoner gånger på Facebook, berättar en nöjd Alf Ekström, KABEs koncernchef.

Den spektakulära höjdaren består av 26 kvadratmeter välplanerad boyta med terass på taket och trots den unika utformningen är det faktiskt en husvagn som är fullt möjlig att köra omkring med. Husvagnens nedre plan består av det rymliga och eleganta köket i vagnens framdel, sovrummet med två komfortabla långbäddar, ett rejält badrum med dusch samt en skön sittgrupp. Spiraltrappan leder upp till övervåningens mysigt inredda vardagsrum med direkt utgång till takterassen.

Jonas Svensson, som är utvecklingschef för husvagnar på KABE, har lett arbetet med utvecklingen av jubileumsvagnen. Han tror egentligen inte att det kommer att bli aktuellt med någon framtida serietillverkning, men konstaterar att det ändå är tredje gången som KABE bygger en tvåvåningsvagn.

Förutom den specialarrangerade mässan kunde gästerna följa med på fabriksvisning i Tenhult. Under sommaren har KABEs produktionsanläggning blivit ännu större.

‐ 2016 var det bästa året någonsin för KABE‐koncernen. För att möta den ökade efterfrågan på KABEs produkter investerar vi i en ny fabrik, som gör det möjligt att utöka produktionen av både husbilar och husvagnar. Totalt handlar det om en investering på 50 miljoner kronor, säger Alf Ekström.

I lördagens officiella 60‐årsfirande deltog bland annat närings‐ och innovationsminister Mikael Damberg och kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Anne‐Marie Nilsson, som båda lyfte fram KABEs stora värde som svenskt innovativt industriföretag.  

Närings‐ och innovationsminister Mikael Damberg tillsammans med Kabes koncernchef Alf Ekström.

På kvällen fortsatte festligheterna med jubileumsbankett för anställda, kunder, återförsäljare, leverantörer och inbjudna gäster. Koncernchef Alf Ekström kan konstatera att KABE fyller 60 med flaggan i topp och att det finns en mycket stark framtidstro i företaget.

‐ Alla kurvor pekar åt rätt håll och vi stärker vår position som ledande leverantör av fritidsfordon. Under de kommande åren räknar vi med att exporten kommer att fortsätta öka, bland annat till Tyskland.
 • Aug 20, 2019

  Han ska lösa ingenjörsbristen

  Arbetsliv Det nya affärsområdet blir en viktig kugge för att lösa bristen på mer specialiserade ingenjörer hos Clockworks kunder.
  11
 • Aug 20, 2019

  Okuma till stora scenen på EMO

  Branschnytt Bland lösningarna för form- och verkygsindustrin är en av höjdpunkterna en nyutvecklad portalmaskin för 5-sidig precisionsbearbetning av stora arbetsstycken.
  16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT