Invigning i Torsås. Foto: Yaskawa.

Sep 18, 2018

Rekordmånga ville se svenska robotfabriken i Torsås


Kanelbullarna tog slut när allmänheten gick man ur huse för att se japanska robotjättens 40-miljonserssatsning i Torsås.

Det tog ungefär ett år från beslut till inflyttning och full produktion i Yaskawa Nordics nya fabrikshall på 2000 m2 i Torsås.

Beslutet om en strategisk investering i Sverige togs i Japan den 5 juni 2017, då man godkände planerna på att bygga ut tillverkningsenheten i Torsås med 2000 kvm.

-Det var tack vare ett väl genomarbetat beslutsunderlag av vår arbetsgrupp och ett bra samarbete med kommunen som vi fick igenom vårt förslag hos Yaskawa i Japan, sa Pär Tornemo, COO för Yaskawa Nordic AB.

Investeringen uppgår sammantaget till ca 40 miljoner kronor och på fredagen den 14 september firade Yaskawa genom att öppna dörrarna för allmänheten mellan 13.00 och 16.00 med guidade turer i produktionslokalerna. Mer än 500 personer tog chansen att träffa robotar och medarbetare under Yaskawas Öppet hus.

-Vi har en ny byggnad med förbindelse till den gamla om cirka 2500 kvm, varav cirka 1730 kvm utgörs av produktionsyta och drygt 575 kvm kontorsutrymmen i två plan, berättar Cecilia Benze, marknadskommunikatör för Yaskawa Nordic i Torsås, för Svensk Verkstad. Kontoren hyser konstruktion (el och mek) och produktutveckling. I ett ”Showroom” på knappt 200 kvm finns robotstationer, för närvarande sex stycken, för blivande robotoperatörer, samt en yta för utställning.

I den nya produktionshallen finns bland annat fyra nya fleroperationsmaskiner för skärande bearbetning. Här jobbar man tvåskift med sex timmars arbetsdag.

Intresset för fredagens evenemang var stort. Under tre timmar fylldes den nya utställningshallen till bristningsgränsen av besökare i alla åldrar, mer än 500 personer sammanlagt. Många hade förstås en anknytning till företaget medan andra passade på att besöka en robotfabrik man sällan får chans att se som privatperson. Till invigningen med Öppet hus kom även representanter för den europeiska robotdivisionen, och från dotterbolag och distributörer i Finland, Danmark, Ungern och Australien.

-Bland besökarna fanns många pensionerade medarbetare som gärna delade med sig av roliga episoder i företagets historia. De är glada över Yaskawas positiva utveckling och satsningen på Torsås, berättar Niklas Richardsson, försäljningschef för robotsystem.

Guider tog hand om grupper för rundvandring som följde robotens och styrsystemets väg mot en färdig robotanläggning samt visade nya bearbetningshallen med toppmodern utrustning, avdelningar för konstruktion, utbildning av nya robotoperatörer och det nya robotlagret.

Världens minsta industrirobot, MotoMini, fångade förstås uppmärksamheten framför allt hos de allra minsta. Det var bara att skicka ett sms till roboten som snällt skrev ut det på sin whiteboard. ”Pappa är bäst” och ”Beep bop beep. Jag är en robot!” är några exempel.

-Att skriva ut sms på en whiteboard är ju inget som man har någon nytta av egentligen. Men, det väcker ett intresse för robot hos barn och unga – och det gillar jag, säger Jonas Elofsson, utvecklingsingenjör på Yaskawa.

Jonas Elofsson demonstrerar MotoMini för de allra minsta.

Yaskawa Nordic AB är Nordens största systemhus för robotiserade automationslösningar. Företaget grundades på 70-talet i Torsås och är idag en del av japanska Yaskawa Electric Corporation, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem, med över 350 000 MOTOMAN-robotar installerade över hela världen. 

Yaskawa har en ambitiös expansionsstrategi i Europa. Utöver satsningen i Torsås bygger Yaskawa också en helt ny robotfabrik i Slovenien, och man kommer också att utöka verksamheten i Frankrike.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT