Peter Larsson, Jönköpings Modelltillverkning och Roger Cronholm, SCHUNK. Foto: Schunk.

Jan 17, 2019

Investeringar för att öka kapaciteten blev ett lyckat drag för Jönköpingsverkstaden


De vågade ta steget med nya maskinlösningar och har även kunnat nyanställa.

Jönköpings Modelltillverkning AB har satsat på ny teknik för att möta en ökad efterfrågan på företagets tjänster och produkter. Under 2018 har företaget bland annat investerat i en ny femaxlig fräsmaskin och nu kompletterar man med palettväxlingsmoduler från SCHUNK.

– Vi arbetar mycket med prototyptillverkning och fåstycksproduktion och för att möta en ökad efterfrågan behövde vi öka vår produktionskapacitet utan att låsa upp våra stora maskiner med små enheter och komponenter. Det var också viktigt för oss att få ner ställtiderna i produktionen och öka nyttjandegraden av våra maskiner. Lösningen blev SCHUNKs palettväxlingsmodul VERO-S NSE3, säger Peter Larsson som är delägare i Jönköpings Modelltillverkning.

Schunk är ledande inom gripsystem och spännteknik.

– Palettväxlingsmodulen VERO-S NSE3 som är den tredje generationen av nollpunksystem från SCHUNK introducerades på marknaden under 2017 och har snabbt blivit en storsäljare berättar Roger Cronholm.

Med VERO-S NSE3 kan man snabbt växla mellan olika paletter och med en hög repetitionsnoggrannhet kan man växla mellan olika komponenter och återgå till redan påbörjade arbeten med bibehållen precision.

– Det händer ofta att vi inte kan köra enheten från start till färdig produkt. Man behöver ibland stoppa processen för att justera eller för att vi måste gå emellan med andra jobb. Det är då viktigt att inte tappa tolerans. Med VERO-S NSE3 kan vi dessutom snabbt byta arbetsstycke och vi får på så sätt ner ställtiden på produktionen på mindre enheter. Ställtiden är den dyra tiden och ju smartare vi arbetar med ställtiden desto mer konkurrenskraftiga blir vi, säger Peter Larsson och tillägger:

– Vi får dessutom en betydligt högre nyttjandegrad på våra maskiner vilket är bra. Vi vill ju få ut så många produktionstimmar som möjligt ur en maskin.

Jönköpings Modelltillverknings kunder finns främst inom gjuteribranschen och fordons- och flygindustrin. Företaget har en park med stora maskiner och man ville komplettera med en mindre maskin. Valet föll på en DMU 75 monoBlock från DMG Mori. Schunks palettväxlingsmodul VERO-S NSE3 är tänkt att användas i just den här maskinen för produktion av små enheter. Men man har också vidareutvecklat systemet och tagit fram en egen lösning på en av företagets större fräsmaskiner.

– Fördelen med VERO-S NSE3 är att den är så anpassningsbar. Vi har byggt ett eget modul- och fixtursystem där vi snabbt kan flytta "puckarna" för att anpassa till de olika komponenternas storlek. Det ger oss inte bara en snabbhet utan även en stor flexibilitet i produktionen. Med vårt system med skruvstycken och dragtappar kan vi snabbt lyfta in och ut arbetsstycken och bibehålla precisionen och den exakta positionen. Vi har höga krav på toleransen och Schunks lösning passade perfekt för vår produktion.

Jönköpings Modelltillverkning ser med tillförsikt på framtiden. Man har nyanställt och har i dag 16 anställda.

– Vi har en stor efterfrågan på våra tjänster och ser en möjlighet att expandera. Vi funderar alltid i nya banor på hur vi kan förbättra och rationalisera vår produktion för att öka vår konkurrenskraft. Vi vågade att ta steget med nya maskinlösningar och vi kan redan nu se en avsevärd skillnad i vår produktion. Det känns jättebra. Personalen är jätteglada över lösningen, säger Peter Larsson.


 • Jul 15, 2019

  3D-printa med månstoft

  Nyheter Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft
  6
 • Jul 11, 2019

  Högskolan Väst utbildar fler tekniker än nånsin

  Nyheter På nationell nivå har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst – 1,5 procent fler än för ett år sedan. Högskolan Väst följer trenden vad gäller antagningen av programstudenter. Fler studenter än någonsin är antagna på Tekniskt basår. - Mycket glädjande att fler får en möjlighet att komma in på det tekniska fältet, säger Jan Theliander, prorektor.
  49
 • Jul 11, 2019

  BillerudKorsnäs först med produktion av pappersbatteri

  Nyheter BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.
  97
 • Jul 10, 2019

  Saab får stororder från Försvaret för tekniskt stöd till Gripen

  Nyheter Saab har fått en beställning från Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) på fortsatt tekniskt stöd till vapen och yttre last på Gripen. Ordervärdet uppgår till MSEK 142.
  34
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12